Naar inhoud springen

Wikipedia:GLAM/MoMu Fashion edit-a-thon 2013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo voor de serie of edit-a-thons rond het onderwerp mode, georganiseerd door het Europeana Fashion project in samenwerking met lokale Wikimedia chapters en vrijwilligers.
Schrijfbijeenkomst over mode in volle gang.
Decorative motif, mittens and cravat in silk Chantilly bobbin lace, 1850-1910. MoMu - Fashion Museum Province of Antwerp, www.momu.be. Photo by Hugo Maertens, Bruges
Locatie: MoMu

Op maandag 23 september 2013 organiseert Europeana Fashion in samenwerking met vrijwilligers van Wikipedia een edit-a-thon rond mode in het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen.

Tijdens deze edit-a-thon of schrijfdag maken deelnemers nieuwe Wikipedia-artikelen over mode aan, maar ook zullen bestaande artikelen worden verfijnd of vertaald, bij voorkeur in verband met de diverse modecollectie van het MoMu. Het doel van de edit-a-thon is om de informatie over mode op Wikipedia te verbeteren en meer zichtbaar te maken - zowel voor nl.wikipedia.org als anderstalige Wikipedia projecten.

Studenten, modeconservatoren, onderzoekers, modebloggers en andere enthousiastelingen waren zijn van harte welkom. Ervaring met het bewerken van Wikipedia wis niet vereist: tijdens de edit-a-thon is een aantal ervaren Wikipedianen aanwezig die de deelnemers begeleiden.

Een Wikipedia-introductie werd verzorgd door Romaine.

Wat is Europeana Fashion?[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het begin van de vorige eeuw begon een aantal culturele instellingen met het verzamelen en conserveren van kledingstukken, tijdschriften en andere modegerelateerde objecten. Sinds de tweede helft van de jaren 1980 wordt mode als een belangrijk onderdeel beschouwd van het gedeelde Europese culturele erfgoed binnen academische disciplines als cultuurwetenschappen, sociologie en communicatiewetenschappen.

Deze erkenning leidde tot een groeiende interesse in mode- en kostuumcollecties, die Europeana Fashion nu samenbrengt en toegankelijk maakt, zowel via een eigen online portal (www.europeanfashion.eu) als op Europeana.eu. Het project is een samenwerkingsverband van 22 instellingen en vertegenwoordigt toonaangevende publieke en private musea en archieven uit 12 Europese landen. Europeana Fashion wordt mede mogelijk gemaakt door het ICT Policy Support Programma van de Europese Commissie. De 22 partners werken samen aan het verzamelen, digitaliseren en online beschikbaar stellen van materiaal over de Europese modegeschiedenis, zowel historisch als hedendaags. De coördinatie van het Europeana Fashion project is in handen van de Italiaanse Fondazione Rinascimento Digitale ondersteund door het MoMu.

Het MoMu zal een selectie beelden uit haar collectie aanbieden. De materialen (foto's en video's) die Europeana Fashion partners beschikbaar maken voor hergebruik, worden op Wikimedia Commons geplaatst in de categorie Europeana Fashion.

Contactpersoon vanuit de Wikimedia-gemeenschap is Romaine, vrijwilliger bij Wikimedia Nederland en een van de oprichters van Wikimedia België, en ook betrokken bij de Europeana Fashion Editathon in het Centraal Museum, Utrecht op 13 mei 2013.

Contactpersoon voor deze edit-a-thon vanuit Europeana Fashion is Gabrielle de Pooter, werkzaam voor Europeana Fashion bij het MoMu. Gabrielle is bereikbaar via communication-at-europeanafashion.eu


Onderwerpsuggesties[bewerken | brontekst bewerken]


  • 9:30 - deuren open: inloop + koffie en ontbijtje
  • 10:00 - Welkom (presentatie)
  • 16:30 - Afronding
  • 17:00 - borrel
Zie de categorie MoMu Fashion edit-a-thon 2013 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.