Wikipedia:Humor en onzin/Beginnetjesfobie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Overzicht beheerpagina's

Beginnetjesfobie is een grote angst voor beginnetjes. Het uit zich bij verscheidene wikipedianen. Een oorzaak is nog niet voldoende bekend. Omdat botartikelen vaak worden geassocieerd met beginnetjes en zelfs vaak ook zo worden gemarkeerd, speelt de robofobie ook een rol bij de beginnetjesfobie.

Een mogelijke oorzaak is de verschillende opvatting van verschillende wikipedianen. Er zijn wikipedianen die:

  1. zo snel mogelijk het aantal artikelen omhoog willen brengen (ook als dat moet met korte artikelen)
  2. of ervanuit gaan: liever weinig informatie, dan geen informatie (op wikipedia)

Een andere groep van wikipedianen meent echter, dat:

  1. men zou moeten schrijven over zaken, waarvan men ook werkelijk iets weet
  2. of: een lang (soms zelfs volwaardig) artikel alleen maar op wikipedia plaats heeft. Typische kreet: kwaliteit boven kwantiteit.

Daar waar meerdere meningen zijn, kan ook strijd ontstaan, waarna debat en politiek de boventoon voeren en de rede een mindere belangrijke positie krijgt.

Beide groepen kunnen een beginnetjesfobie ontwikkelen, hetgeen dit fenomeen zo gecompliceerd, en dus ook moeilijk te bestrijden maakt.

Verschillende vormen[bewerken]

De beginnetjesfobie kan opgedeeld worden in verschillende vormen:

  1. De angst voor de aanwezigheid van beginnetjes op wikipedia. Beginnetjes worden als onvolwaardige artikelen beschouwd. Deze vorm van beginnetjesfobie uit zich in de wens om beginnetjes zo snel als mogelijk te verwijderen.
  2. De angst dat de anonieme argeloze lezer het beginnetje als beginnetje niet herkent en vooral gewaarschuwd moet worden voor deze vermeende tekortkoming van wikipedia. Deze vorm van beginnetjesfobie uit zich in het plaatsen van het sjabloon beginnetje. Een gevorderde vorm van beginnetjesfobie uit zich in de wens om beginnetjes op te delen.

Remedie[bewerken]

  1. Het aanvullen van alle beginnetjes met feiten, waardoor het geen beginnetjes meer zijn, {{doeerdanwataan}}.
  2. Het weghalen van het sjabloon en accepteren dat een encyclopedie nu eenmaal beginnetjes bevat. Dit behoeft misschien een psychologische begeleiding of (schok)therapie.
  3. Inzien, dat beginnetjes ook af kunnen zijn [1]
Dit artikel is geen beginnetje. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om kennis uit dit artikel te verwijderen. Crystal txt.png