Wikipedia:Onderhoud/Controle anonieme wijzigingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Onderhoud


Hiervoor zijn drie mogelijkheden, namelijk met de volglijst, on-line controle en controle achteraf. Bij controle achteraf wordt de periode na controle afgetekend. De aftekenaar zet zijn of haar naam en datum neer met 4 tildes, om aan te geven dat de periode gecontroleerd is.

Volglijst[bewerken | brontekst bewerken]

Hierbij zie je alle wijzigingen en dus ook de anonieme wijzigingen.

  • Zet alle pagina's die je belangrijk vindt (bijvoorbeeld jouw specialisme, als je er een hebt) op jouw volglijst. Er lopen meerdere gebruikers rond die meer dan 1000 pagina's in de gaten houden.

Controle achteraf, de compleetste, maar ook bewerkelijkste methode[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan meerdere varianten op deze methode. Dit is een aanwijzing, maar waarschijnlijk ontwikkel je een eigen methode, die jou beter past.

  • Open Wikipedia:Wikipedia controlelijst vandalismebestrijding en kies een periode van een van de dagen die nog niet gecontroleerd zijn. Teken ook af dat je er mee bezig bent, zodat niet iemand anders net ook die periode gaat controleren.
  • Je krijgt een recente wijzigingen lijst die begint bij de aangeklikte periode, maar doorloopt tot nu. In deze lijst bevinden zich alleen de niet-gecontroleerde wijzigingen, d.w.z. die wijzigingen waar die knop "markeer als gecontroleerd" niet gedrukt is. Er bevinden zich wel veel wijzigingen, die al gecontroleerd of teruggedraaid zijn, maar waar helaas niet die knop is gedrukt.
  • Je ziet drie soorten van regels.
    • Eén heeft een blauwe driehoek ervoor, dit houdt in dat er meerdere wijzigingen zijn gedaan aan het zelfde artikel.
     ! 13:11 Groningen (stad) (3 wijzigingen; Geschiedenis) [62.100.33.180 (3×)]

Als je op die driehoek met de muis klikt, klapt de wijziging uit en verschijnen de onderlinge wijzigingen in aparte regels.

     ! 13:11 Groningen (stad) (3 wijzigingen; Gesch) [62.100.33.180 (3×)]
! 13:11 (huidig; vorige) . . 62.100.33.180 (Overleg | blokkeer) (→Geboren in Groningen)
! 13:09 (huidig; vorige) . . 62.100.33.180 (Overleg | blokkeer) (→Bezienswaardigheden)
! 13:07 (huidig; vorige) . . 62.100.33.180 (Overleg | blokkeer) (→Bezienswaardigheden)
    • Eén met een N (N=nieuw) ervoor, soms gecombineerd met een blauwe driehoek.
  N    ! 13:15 Gebroeders Van Limburg (wijz; gesch) . . 62.234.140.59 (Overleg | blokkeer)
    • Zonder blauwe driehoek en zonder N ervoor: dat zijn enkele wijzigingen.
       ! 13:13 Matras (wijz; gesch) . . 80.60.99.191 (Overleg |blokkeer) (→Soorten)
  • Je klikt de eerste wijziging aan, door op wijz te drukken of vorige. Het beste met Firefox of Mozilla met de rechter (of middelste) muisknop, waardoor de wijziging in een aparte tab opent. Bij de blauwe driehoek klik je eerst de gezamelijke wijziging aan, en daarna de onderlinge wijzigingen (allen in aparte tabs).
  • Als je de wijziging hebt beoordeeld en hij is goed, dan klik je op [Markeer als gecontroleerd].
  • Heb je echter vandalisme (of een ongewenste wijziging) aangetroffen, dan klik je op [Markeer als gecontroleerd] met de rechter muisknop waardoor deze actie in een separate tab plaatsvindt. In het vandalisme scherm druk je op gesch. In de geschiedenis klik je op de datum, waar het vandalisme nog niet was opgetreden. De oude versie wordt geladen. Druk op bewerk en druk daarna meteen op de knop Pagina opslaan. Vul in de samenvatting in "revert" of iets dergelijks.
(Een alternatief is om wijzigen in een nieuwe tab te openen. En pas na het wijzigen [Markeer als gecontroleerd] te drukken)
  • Tip 1: Staat er nog een knop Volgende wijziging, dan is de pagina in de tussentijd al weer veranderd. Meestal betekent dat dat de online controle voorbij is gekomen en de wijziging al is teruggedraaid (moderators hebben daarvoor een speciale knop, die dat heel makkelijk maakt, maar helaas de foute versie bij de revert niet als [Markeer als gecontroleerd] markeert). Maar pas op: als inmiddels een bot is voorbijgekomen, is het vandalisme nog wel aanwezig. Dus altijd nog eens door de knop Volgende wijziging te drukken, controleren of het vandalisme inderdaad is opgelost.
  • Tip 2: Open gelijk vijf tot twintig wijzigingen in de verschillende tabs, zo gaat het nog een beetje sneller.
  • Tip 3: Er is code die in de monobook.js een knop revert definieert. Deze geeft gebruikers een zelfde soort knop als moderatoren.
  • Tip 4: zeker wanneer je een oude periode controleert, kan het zich lonen om op "Geschiedenis" te drukken, zodat je meteen al ziet wanneer een revert gedaan is. En dan is het beter de volgende methode te gebruiken:

Controle achteraf, de makkelijker en snellere methode[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit loopt bijna hetzelfde als de uitgebreide methode, maar hierbij wordt de knop [Markeer als gecontroleerd] niet gedrukt. Dit gaat dus veel sneller en is veel efficiënter. Deze methode past goed bij oude anonieme wijzigingencontrole, omdat de pagina's sowieso regelmatig veranderd worden, zeker die typische pagina's die door vandalisten aangevallen worden. Gebruik deze methode wel enkel als je de oudste wijzigingen op de controlelijst vandalismebestrijding controleert, zo niet blijven deze zichtbaar in de lijst voor diegenen die de oudere items controleren.

On-line controle[bewerken | brontekst bewerken]

Veel mensen gebruiken hiervoor het programma Vandal Fighter. Alle wijzigingen worden ook op IRC doorgegeven. Vandal Fighter gebruikt dit om overzichtelijk aan te geven welke pagina's door anoniemen werden gewijzigd; deze hebben een speciale kleur. Wordt een revert uitgevoerd, verdwijnt die speciale kleur, zodat uiteindelijk alleen de oranje (kleur kan afwijken) moeten worden gecontroleerd. Nadeel is dat wel vaker door de verschillende gebruikers op dezelfde verandering wordt gedrukt, dus als het mogelijk is om afspraken te maken over de korte perioden dat iemand 100% controle doet, dan is dat aan te bevelen.

Zonder Vandal Fighter kun je gewoon Recente Wijzigingen bekijken, met eventueel de opties "verberg aangemelde gebruikers" en "verberg gecontroleerde wijzigingen".

Dit vind je in de volgende regel in het het scherm van Recente Wijzigingen:

verberg kleine wijzigingen | toon robots | verberg aangemelde gebruikers | verberg gecontroleerde wijzigingen

Ook hier is gebruik van Firefox aan te raden om de artikelen in aparte tabs te openen. Om de lijst opnieuw op te vragen kun je het beste op de "Refresh" knop van je browser klikken, de opties blijven dan gewoon van kracht. Het voordeel van via de recente wijzigingen werken is dat meteen ook de "Markeer als gecontroleerd" optie meekomt.

Tip voor gebruikers van Internet Explorer[bewerken | brontekst bewerken]

Met IE 6 en ouder is het mogelijk om links in een nieuw venster te openen, klik hiervoor met de rechter muisknop op de link en kies de van toepassing zijnde optie. De combinatie toetsenbord/muis is voor het openen van een nieuw venster bij het aanklikken van een link wellicht sneller: [Shift] + [klik].

Sinds IE versie 7 kunnen pagina's ook in tabs worden geopend.