Wikipedia:Perskaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Verouderd Dit is een pagina die zodanig verouderd is dat de inhoud geen actuele betekenis heeft of niet meer recentelijk gebruikt is.

Regelmatig rijst de vraag of mensen die actief zijn op Wikipedia een Wikipedia-perskaart kunnen krijgen om aanwezig te zijn bij gebeurtenissen, of bijvoorbeeld foto's te maken op plaatsen waar dat voor gewoon publiek niet is toegestaan.

Wikipedia kent geen perskaarten. Om in Nederland aan een perskaart te komen, moet je lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. In België is de Vereniging van Beroepsjournalisten bevoegd om perskaarten te verstrekken aan beroepsjournalisten. Beide organisaties eisen dat je aan kunt tonen dat je je hoofdinkomen betrekt uit journalistieke werkzaamheden.

De Vereniging Wikimedia Nederland (https://nl.wikimedia.org/wiki/Vereniging_Wikimedia_Nederland) is niet in de positie perskaarten aan te vragen voor, of te verstrekken aan Wikipedianen of medewerkers van andere Wikimediaprojecten.

De Engelstalige Wikinews is het enige project binnen Wikimedia waarbij gebruikers perskaarten kunnen aanvragen (zie: Accreditation policy). Wikinews is immers een project waarbij originele bijdragen (zoals reportages en eigen onderzoekswerk) toegestaan zijn (zie Original reporting). Momenteel worden er geen perskaarten uitgereikt door de Wikinews-gemeenschappen in andere talen.

Dergelijke perskaarten hebben geen officiële waarde in Nederland of België, maar ze hebben wel nut in veel Angelsaksische landen omdat daar geen officieel systeem zoals in de Lage Landen bestaat. Je kan deze perskaart wel gebruiken op kleinere evenementen, om te bewijzen dat je een freelance burgerjournalist bent die artikels indient op Wikinews. In België bijvoorbeeld heb je een officiële perskaart nodig om persconferenties van de regering bij te wonen, maar je kan bijvoorbeeld wel na een controle door de staatsveiligheid een bezoek van een lid van het koningshuis verslaan, of een conferentie bijwonen als je voldoende lang op voorhand accreditatie hebt aangevraagd.

Deze perskaarten vermelden duidelijk dat ze geen officiële erkenning van de Wikimedia Stichting inhouden; Wikimedia biedt enkel servers aan en wil zich distantiëren van de inhoud die ze levert, om te voorkomen dat het budget dat Wikipedia en haar zusterprojecten werkzaam houdt, opgeëist wordt in rechtzaken over de inhoud.

Op 22 november 2014 waren er 23 gebruikers op de Engelstalige Wikinews die als actieve reporter aangegeven waren, waaronder een gebruiker in België en een gebruiker in Nederland. Zie Credential verification voor het overzicht.

Regelmatig komen er aanvragen binnen van gebruikers van andere projecten buiten de Engelstalige Wikinews: deze hebben bijzonder weinig kans op slagen, zeker wanneer de gebruiker niet actief is op de Engelstalige Wikinews. In het verleden zijn er wel uitzonderlijke gevallen geweest waar er toch zo'n kaart werd uitgereikt (bijvoorbeeld aan fotografen voor Commons, Wikinews-reporters in andere talen die af en toe ook op de Engelstalige site werkten, of erg bekende Wikimedia-figuren).

Indien je foto's wil hebben van een gebeurtenis waar enkel de pers toegang tot heeft, moet je dus een vrijwilliger zoeken die uit hoofde van een andere organisatie dan Wikipedia reeds over een perskaart beschikt, en zijn foto's wil vrijgeven onder een vrije licentie.