Wikipedia:Archief/Wikipedia:Werkgroep CRR:Beleid voor gebruik van media

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 29 feb 2008 15:12 (CET) na verwijdernominatie.[reageren]


Omdat aan het gebruik van afbeeldingen nogal wat haken en ogen kleven staan hier wat richtlijnen vermeld.

Bij elke afbeelding moet de bron vermeld worden. Als de afbeelding gekopieerd is van een bron die het van een andere bron heeft, dient de originele bron (ook) vermeld te worden.

Afbeeldingen zonder copyright[bewerken | brontekst bewerken]

Publiek domein betekent dat de afbeelding niet onder copyright valt, en vrij gekopiëerd en bewerkt mag worden. Een afbeelding is enkel publiek domein als de maker expliciet vermeldt dat dit zo is. Dat er op een afbeelding waar niets over copyright bij staat, geen copyright zou vallen is een fabeltje!!

Een afbeelding is ook publiek domein als de maker al 70 jaar dood is, of als de maker onduidelijk is, en de afbeelding meer dan 70 jaar eerder is gepubliceerd. Hoeveel jaar precies hangt af van land tot land.

Hou er ook rekening mee dat er copyright kan liggen op een foto of een scan van een werk dat publiek domein is, indien de foto/scan een creatieve daad toevoegt.

Afbeeldingen die publiek domein zijn, zijn toegestaan. Er moet vermeld worden dat de afbeelding onder publiek domein valt. Bronvermelding dient plaats te vinden waar dit mogelijk is. "Van WikipediaEN" is dus geen goed voorbeeld.

Afbeeldingen die niet publiek domein zijn, en die in de uitzonderingenlijst staan zijn niet toegelaten. Afbeeldingen die bijvoorbeeld van ergens-een-site komen en waarvan niet duidelijk is hoe de copyrights liggen zijn niet toegestaan.

Afbeeldingen met copyright[bewerken | brontekst bewerken]

Bij afbeeldingen die onder copyright vallen moet vermeld worden hoe de copyrights liggen.

Afbeeldingen die onder copyrights vallen zijn enkel toegestaan als:

  • De copyrighthouder expliciet heeft toegestemd dat de afbeelding voor Wikipedia NL gebruikt mag worden
  • De afbeelding onder een toegelaten licentie valt.

Zie ook Probleemlijst afbeeldingen voor een lijst van afbeeldingen waarover twijfel bestaat.

Een uitzondering hierop zijn afbeeldingen afkomstig van websites waarop expliciet staat vermeld dat gebruik voor educatieve doeleinden, niet-commercieel gebruik, of gebruik voor persdoeleinden is toegestaan. Deze afbeeldingen mogen worden overgenomen op Wikipedia, onder de volgende voorwaarden:

  • bronvermelding naar de website
  • volledig overnemen van de letterlijke tekst van de disclaimer op die website.

Een voorbeeld van dit soort afbeeldingen is Afbeelding:Frida Kahlo Mi nana y yo.jpg. Aangenomen moet worden dat de afbeeldingen dan niet verder bewerkt mogen worden.

Op wikipedia worden geen afbeeldingen toegelaten onder het amerikaanse fair use-principe. Eventueel is het wel mogelijk dat de afbeelding op grond van citaatrecht alsnog wel toegelaten kan worden. Omdat fair-use geen rechtsgeldig begrip lijkt voor de de Nederlandstalige wikipedia is na een stemming besloten dat die afbeeldingen niet op basis van fair-use mogen worden gebruikt.

Toegelaten licenties[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen die onder de volgende licentie vallen zijn toegelaten:

Als een afbeelding onder een van bovenstaande licenties valt moet vermeld worden onder welke hij valt en is het gebruik ervan op Wikipedia toegestaan. Indien een afbeelding niet onder één van bovenvermelde licenties valt, maar de gebruiksvoorwaarden van die afbeelding geen extra beperkingen opleveren ten opzichte van gebruik van afbeeldingen volgens de GFDL, dan wordt de afbeelding toegelaten. Vermeld wel wat de exacte gebruiksvoorwaarden zijn. Indien de gebruiksvoorwaarden wel extra beperkingen opleveren dan is de afbeelding in principe ongewenst.

Als een gebruiker een afbeelding uploadt en vermeldt dat de afbeelding zelf gemaakt is, maar niet vermeldt onder welke licentie deze valt, wordt aangenomen dat de afbeelding onder de GFDL valt.

Technische richtlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor foto's wordt het JPG formaat geprefereerd.

Voor logo's en afbeeldingen wordt er bij voorkeur PNG gebruikt (deze zijn meestal veel kleiner dan het corresponderende JPG-plaatje)

Tot 2006 rusten er patenten op het GIF-formaat, GIF-plaatjes kunnen dus beter vermeden worden. Een GIFje kan makkelijk omgezet worden naar een PNGtje, gelieve dit dus ook te doen indien u een GIF wilt uploaden.


Publieke bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Engelstalige versie van Wikipedia kun je een grote lijst van bronnen van foto's vinden op Public domain image resources

PS: Project Gutenberg is een zusterproject van de Wikimedia projecten. De website van Project Gutenberg vat de regels samen voor wanneer iets Publiek Domein is volgens Amerikaanse wetgeving, namelijk op volgende pagina: http://www.gutenberg.org/howto/copyright-howto

Verdere vragen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Wikipedia:Beleid voor gebruik van media/vragen aan jurist