Wikipedia:Wikipedia in Makkelijk Nederlands

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vaker werd voorgesteld om een Wikipedia-taalversie in eenvoudig of makkelijk Nederlands op te richten. Deze pagina dient voor het verzamelen van ideeën en voor de discussie.

Zoiets als een encyclopedie op het niveau van het Jeugdjournaal zou prima zijn. Het Jeugdjournaal wordt trouwens ook door veel ouderen en allochtonen bekeken.

Andere doelgroepen:

  • mensen met een cognitieve stoornis
  • mensen met Nederlands als vreemde of tweede taal
  • kinderen

Basisprincipes[bewerken | brontekst bewerken]

Technische realisatie[bewerken | brontekst bewerken]

"Simple" taalversie[bewerken | brontekst bewerken]

De achtergrond is dat er vroegtijdig een "Simple English Wikipedia" (SEW) werd opgericht. Ze richt zich tot mensen die Engels als vreemde of tweede taal hebben, aan native speakers met taal- en cognitieve problemen, en aan kinderen. In 2006 kwamen de nieuwe, strenge richtlijnen over de oprichting van nieuwe Wikipedia's, en sindsdien ontstond geen Simple-Wikipedia meer. Die mogen namelijk niet omdat ze een taalversie in een taal zijn, die al een taalversie heeft. Daarom geen "Wikipedia in Eenvoudig Nederlands", omdat er al de Nederlandstalige Wikipedia bestaat.

In juni 2011 liet het taalcomité van de WMF verstaan dat het misschien mogelijk is om nieuwe taalversies in te richten maar alleen als er een zogeheten basic-variëteit bestaat (zoals Basic English).

Oplossing binnen nl.wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd voorgesteld om een simple Wikipedia binnen nl.wp in te richten als een eigen naamruimte (zie hier).

Andere oplossingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe impuls voor Nederlandse SimplePedia[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de mensen die vanuit de nieuwsbrief van Wikimedia op deze pagina terechtkomen: ik (Jeroen van de Nieuwenhof) zou het tof vinden als het ons lukt om een Nederlandstalige versie van Simplepedia te maken. Ik werk momenteel op de Fontys Hogeschool Journalistiek, waar ik onder andere onderzoek doe naar laaggeletterdheid. Ik denk dat een Wikipedia in Makkelijk Nederlands enorm kan helpen om enerzijds Wikipedia meer toegankelijk te maken voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen en anderzijds om het taalniveau van laaggeletterden te verbeteren. Ik wil hier graag mijn tijd en energie insteken en bijvoorbeeld kijken hoe we samen met studenten Journalistiek hier een zwengel aan kunnen geven. Wie doet er mee?