Wikipedia:Wikiproject/Bèta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Inactief Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.

Het Wikiproject bèta heeft als doel alle artikelen over bèta-onderwerpen te organiseren en uit te breiden op een geordende manier. Bèta-onderwerpen die door dit project op dit moment behandeld worden zijn wiskunde, natuurkunde, scheikunde en in mindere mate informatica. Biologie wordt voorlopig nog niet behandeld, tenzij dit later als onhandig wordt gezien.

De problemen[bewerken]

Veel artikelen op bèta-gebied zijn op dit moment onoverzichtelijk en kort. ook de samenhang is vaak niet goed op Wikipedia. Dingen worden teveel uitgelegd of juist te weinig. Het lastige aan bèta-onderwerpen is het feit dat er veel samenhang is. Wiskunde heeft veel met natuurkunde te maken en natuurkunde met scheikunde, enzovoorts. Een ander probleem is het verschil in niveau van de verschillende lezers, zo zijn er lezers die veel verstand van het onderwerp hebben, anderen die er niet of nauwelijks verstand van heeft.

De oplossingen[bewerken]

Om hier toch een duidelijk iets van te maken moeten er een aantal zaken worden gedaan:

  • Sommige dingen moeten beter worden uitgelegd, met meer links (letterlijk en figuurlijk) naar andere artikelen: meer samenhang. Zo kan men via interne links terugkomen tot de basis van het onderwerp, waarbij men altijd op een niveau aankomt die voor die persoon te begrijpen is.
  • Een bèta-artikel moet uit drie dingen bestaan: een inleiding voor de absolute die geen bèta achtergrond heeft, een verdere uitleg voor de echt geïnteresseerde leek met wat bèta achtergrond en een verdere verdieping voor iemand met een buitengewone interesse of iemand die zijn kennis wil opfrissen. Men kan ook denken aan een notatie door middel van formules voor iemand met een bèta-achtergrond en de formules geheel uitgelicht voor de leek met een buitengewone interesse.
  • Het zoeken naar bepaalde dingen op bèta-gebied moet makkelijker worden gemaakt. Als iemand iets over magnetische krachten zoekt moet diegene op de Lorentzkracht uitkomen, ook al is magnetische kracht niet precies de term.

Om dit ook echt aan te pakken heeft dit project een paar pagina's waar dit georganiseerd kan worden:

  • Vragen, over de inhoudelijke stof
  • Organisatie, over de organisatie en samenhang
  • Gewenst, voor verzoeken voor nieuwe artikelen maar ook voor aanvullingen op bestaande artikelen