Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Fotowedstrijd/Commonist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Handleiding voor gebruik van Commonist voor Wiki Loves Monuments[bewerken]

Hoi,

Commonist is een tool om veel afbeeldingen relatief snel te uploaden. De tool is echter niet erg gebruiksvriendelijk, en je hebt even nodig om eraan te wennen. Ook is deze tool niet aangepast voor Wiki Loves Monuments, dus zul je de instructies hieronder moeten volgen om zeker te zijn dat de afbeeldingen meedoen. Het gebruik van de tool wordt waarschijnlijk interessant vanaf zo'n 25 afbeeldingen. Algemene uitleg over Commonist staat op deze pagina (in het Engels).

Deze pagina is geschreven voor Windows - er is geen garantie dat dit ook op andere besturingssystemen op dezelfde manier werkt.

Let op!: Volg de instructies nauwgezet op, en wijk alleen af als je het zeker weet. Test altijd eerst met drie afbeeldingen voor je aan een grote hoeveelheid begint!

Let op!: Deze uitleg is voor rijksmonumenten, bij het uploaden van gemeentelijke monumenten zullen er andere instellingen gebruikt moeten worden! Mocht je daarbij hulp nodig hebben stel dan vragen op onze helpdesk.

Systeemeisen[bewerken]

Commonist werkt met java. Je zult dus de juiste versie van java geinstalleerd moeten hebben. Controleer hier of je de laatste versie hebt. Je kunt Java hier gratis downloaden.

Installatie[bewerken]

Attentie: Voorlopig is commonist beschikbaar op http://neonstau.de/commonist/

Instellingen / Voorbereiden[bewerken]

 1. Allereerst, zorg dat je een account hebt op Wikimedia Commons/Wikipedia.
  Aan de linkerkant staan de velden die van toepassing zijn op alle afbeeldingen die je gaat uploaden. De specifieke velden komen verderop.
 2. Vul de volgende velden in aan de linkerkant (tip: gebruik kopieren en plakken, om typfouten te voorkomen):
  1. User (gebruiker): je gebruikersnaam
  2. Password (wachtwoord): je wachtwoord
  3. Wiki (wiki): selecteer "wikimedia:commons"
  4. Description (beschrijving): hier kun je algemene informatie van de hele batch invullen die voor alle foto's klopt. Kun je overslaan.
  5. Source (bron): "{{own}}"
   Dit betekent dat je zelf de auteur bent.
  6. Date (datum): Dit kun je het beste leeg laten, meestal gaat dit vanzelf goed via de .exif-data.
  7. Author (auteur): "~~~"
   Hiermee komt je gebruikersnaam te staan bij de naam van de auteur. Je kunt hier ook je werkelijke naam opschrijven. Zorg dat je gebruikersnaam er wel altijd staat.
  8. Categories (categorieën): "Rijksmonumenten"
  9. License (licentie): vul in (is geen standaardoptie) "{{Wiki Loves Monuments 2013|nl}}{{self|cc-by-sa-3.0-nl}}"
 3. Selecteer nu in de bestandsboom links onderaan de juiste bestandsmap. Zodra je op de map klikt, zie je rechts de afbeeldingen in die map verschijnen. Er staan thumbnails naast de afbeeldingen om ze te kunnen herkennen.
Aanvulling: Let op dat het gewone knippen en plakken in dit programma niet werkt. 
De sneltoetsen doen het wel. Dus als je je tekst eerst op een kladje aanmaakt, kan je die oppakken met <ctrl> + <c> en weer plakken met <ctrl> + <v>.

Uploaden[bewerken]

Commonist-uploadvoorbeeld-WLM.PNG

Rechts staan nu alle afbeeldingen uit de map klaar. Je zult per map het proces moeten doorlopen. Eventueel kun je eerst alle afbeeldingen naar een map kopieren. Let op! Zodra je op "upload" klikt, gaat ie ook echt uploaden. Zorg dat je eerst een testrun doet met 3 afbeeldingen. Als er dan iets fout gaat, laat dat dan weten op de helpdesk.

 1. Vul nu per afbeelding in:
  1. vinkje "upload" (uploaden): vink aan
  2. name (naam): Vul hier een leesbare bestandsnaam in die uniek is. Bijvoorbeeld adres+plaatsnaam, of "WLM_Auteur_nummer". Let op! de naam moet eindigen met het bestandstype (.jpg bijvoorbeeld).
  3. description (beschrijving): "{{Rijksmonument|RIJKSMONUMENTNUMMER}}"
   Waarbij je RIJKSMONUMENTNUMMER vervangt door het daadwerkelijke rijksmonumentnummer. Eventueel kun je er nog verdere informatie bijzetten als je wilt.
  4. date: niets invullen, tenzij erg afwijkend (bijvoorbeeld oude foto's, vul dan het jaartal in)
  5. permission: niets invullen
  6. coordinates: niets invullen
  7. categories (categorieën): niets invullen
  Als je de afbeelding beter moet bekijken om te zien wat er precies opstaat: op de afbeelding klikken zou een uitvergroting moeten geven.
  Controleer met behulp van de afbeelding aan de rechterkant (de taal van de velden kan verschillen) of alles juist en volledig is ingevuld.
 2. Voor de testrun:
  1. doe dit voor drie foto's, liefst de eerste drie, en upload ze.
  2. Ga vervolgens naar http://commons.wikimedia.org, log in, en klik op "Mijn bijdragen" rechtsbovenin beeld.
  3. bovenaan het lijstje zou je de laatste uploads moeten zien. Klik ze aan en controleer of alles klopt.
  4. Als dat niet zo is, corrigeer het dan via de knop "bewerk" en corrigeer het ook in Commonist.
 3. Nu ben je klaar om daadwerkelijk te uploaden! Doe hetzelfde als bij de testrun, en neem de waarschuwingsschermpjes die kunnen opkomen serieus! Mocht er iets fout gaan, dan zit er rechtsonderaan een "abort" knop. Let op! Als je op de abortknop klikt, dan blijven de afbeeldingen die tot dan toe zijn geupload wel gewoon staan, ook al wordt je gallery niet geupdate.

Controle achteraf[bewerken]

Voorbeeld-upload-WLM.PNG
 1. Ga naar http://commons.wikimedia.org/wiki/User:JOUWGEBRUIKERSNAAM/gallery en controleer of alle afbeeldingen die er staan, er ook horen te staan. En of er niks mist. Vergelijk met de afbeelding hiernaast, let op de delen die gemarkeerd zijn met een rode lijn.
  1. Let op! Het kader van Wiki loves monuments heeft dit jaar een ander uiterlijk dan vorig jaar!
 2. Kom enkele dagen later nog terug op Commons, en controleer op je gebruikersoverlegpagina (via de knop "overleg" bovenin het scherm) of er berichten voor je zijn achtergelaten over problemen.
 3. Mocht je ergens tegenaanlopen, laat dat dan weten via de helpdesk