Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek/Eureka/Afbeeldingen toevoegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom   Wikipedia bewerken   Afbeeldingen toevoegen   Wikidata bewerken   Dit is er al toegevoegd   Wie doet mee?

Artikelen die nog een afbeelding nodig hebben.[bewerken | brontekst bewerken]

Wil jij helpen om deze artikelen die te maken hebben met werk te voorzien van een afbeelding? Zoek een afbeelding die past bij het onderwerp van het artikel op Wikimedia Commons en voeg de afbeelding toe. Hieronder vind je een instructievideo met uitleg.

Het volledige overzicht met Wikipedia-artikelen die nog geen foto hebben, vind je hier.

Tips voor het vinden van een geschikte afbeelding op Wikimedia Commons:

Afbeeldingen toevoegen aan Wikimedia Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Beschik jij over zelfgemaakte foto's die wel passen binnen het thema Wat een ramp? En wil je dat mensen op en buiten Wikipedia deze foto's kunnen gebruiken? Dat is heel fijn! Voeg deze foto's dan toe aan Wikipedia, we noemen dat foto's uploaden. In het onderstaande stuk vind je:

  • aandachtspunten bij het uploaden
  • stappenplannen
  • uitleg over zelfgemaakte foto's en auteursrecht

Waar je op moet letten[bewerken | brontekst bewerken]

Voor je gaat toevoegen:

  • Maak een gratis account aan op Wikipedia zodat je foto's kunt toevoegen (dat kan alleen met een account).
  • Als je beeld toevoegt aan Wikipedia pagina's, geef je deze foto's vrij volgens de regels van een Creative Commons licentie. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de voorwaarden van deze licentie en het hiermee eens bent.

Aandachtspunten tijdens het uploaden:

  • Geef elke foto een unieke, beschrijvende naam zodat ze goed te vinden zijn voor mensen die zoeken. Bij monumenten gebruik je bijvoorbeeld de straatnaam en plaats of het monumentnummer b.v. Oude Molen, Kerkstraat 17, Nijkerk RM 00012543'.
  • Vul bij 'summary' (samenvatting) een omschrijving in van wat op de foto te zien is. Waar is de foto genomen (welke plaats, welk land), wat zie je op de afbeelding, welk gebouw, welk dier, welk strand etc. Wees zo volledig mogelijk.
  • Vul bij 'categorieën' het volgende in: 'Maand van de Geschiedenis 2022'. Zo kunnen we zien wat er allemaal is toegevoegd.

Video's & stappenplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Met onderstaande instructievideo's heb je in een oogwenk je eerste foto toegevoegd.

Liever lezen? Bekijk deze stappenplannen.

Achtergrond: Auteursrecht en zelfgemaakte foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Je hebt auteursrecht op de foto’s die je zelf maakt. De foto's die je uploadt komen terecht op Wikimedia Commons zodat ze ook op Wikipedia gebruikt kunnen worden. Alle bestanden die worden gebruikt op de Wikimedia-projecten waaronder Wikipedia en Commons zijn vrij te gebruiken met een Creative Commons licentie. Door een CC-licentie te geven houd je je auteursrecht, maar vraag je geen vergoeding voor het gebruik van je foto. Creative Commons biedt je wel de mogelijkheid om bepaalde voorwaarden aan het gebruik van jouw foto te verbinden. De meeste gebruikte licentie op Wikimedia Commons is CC-BY-SA 4.0.

Gebouwen/kunstwerken die auteursrechtelijk beschermd zijn

Verder kun je in bepaalde gevallen gebouwen of kunstwerken op je foto krijgen die auteursrechtelijk beschermd zijn, omdat de architect of kunstenaar nog leeft of nog geen zeventig jaar dood is. In de Nederlandse Auteurswet staat echter dat de architect of kunstenaar geen bezwaar mag maken tegen het gebruik van zijn of haar werk op een foto op voorwaarde dat het gebouw of het kunstwerk permanent zichtbaar is vanaf een openbare plaats. Een openbare plaats is de openbare weg, een openbaar park of een openbaar gebouw. Let op: een museum is geen openbaar gebouw. Het gebouw of het kunstwerk mag wel het hoofdonderwerp vormen van de foto, maar het mag niet volledig uit de context gehaald worden.