Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/'Geallieerd nieuws' (verzetsblad, Amersfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


'Geallieerd nieuws'
Plaats(en) van uitgave Amersfoort
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild en getypt
Oplage Tussen de 100 en 250
Datum eerste uitgave 16 maart 1944
Datum laatste uitgave 9 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren C. Smit C. Supheert J. de Vries A.O.W. Assmann
Gerelateerde kranten Overzicht voornaamste nieuws Goeden morgen hier is de Zender Herrijzend Nederland Goeden morgen hier is Londen
Nr. in DOP van L.E. Winkel 193
Beschrijving in catalogus 376302615
Portaal  Portaalicoon   Media

'Geallieerd nieuws' was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 16 maart 1944 tot en met 9 mei 1945 in Amersfoort werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage tussen de 100 en 250 exemplaren. Het werd gestencild en getypt en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over 'Geallieerd nieuws' uit lemma nr. 193 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

C. Smit vervaardigde voor zijn vriendenkring van begin 1944 af nieuwsbulletins onder de titel 'GEALLIEERD NIEUWS'. De fabrikant A.O.W. Assmann en C. Supheert vermenigvuldigden deze berichten weer ter verspreiding onder hun kennissen. Na enige tijd gingen zij er toe over zelfstandig meer uitvoerige bulletins uit te geven, welke later gestencild werden. Deze droegen de titel 'GOEDEN MORGEN HIER IS LONDEN' en waarschijnlijk ook 'GOEDEN MORGEN HIER IS DE ZENDER HERRIJZEND NEDERLAND' (zie de nrs. 213 en 214). Hierbij was J. de Vries, een ondergedoken student in de wis- en natuurkunde, hun behulpzaam. Op 20 februari 1945 werden Assmann en De Vries tengevolge van verraad door de Sipo betrapt bij de vervaardiging van de berichten. Zij werden op 2 maart 1945 gefusilleerd. Na hun wegvoering hernam de bejaarde heer Smit, die inmiddels wegens achteruitgang van zijn gezichtsvermogen met zijn eigen uitgave was opgehouden, het werk. Het nieuws verkreeg hij toen van de redacteuren van 'OVERZICHT VOORNAAMSTE NIEUWS' (zie nr. 632), dat hij mee had helpen verspreiden. In ruil hiervoor verschafte hij hun onderdak toen zij hun blad na een bezoek van Duitsers niet meer in de Phoenix-brouwerij gereed durfden te maken. De opbrengst van 'GEALLIEERD NIEUWS' kwam aanvankelijk ten goede aan de gevangenen in het concentratiekamp te Amersfoort; later, toen dit onmogelijk was gemaakt, aan jeugdige slachtoffers van de hongersnood.