Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/'Ons ochtendblad'; nieuwsblad voor Den Haag en omstreken (verzetsblad, Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


'Ons ochtendblad'; nieuwsblad voor Den Haag en omstreken
Plaats(en) van uitgave 's-gravenhage
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk getypt, vanaf 10 juni 1944 gestencild
Oplage Tussen de 13 en 3650
Datum eerste uitgave 1 maart 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren C. Kreukniet P. van Otichem
Gerelateerde kranten De Haagsche groene; algemeen Nederlandsch dagblad Vrij Nederland; Nederlandsche editie
Nr. in DOP van L.E. Winkel 574
Beschrijving in catalogus 376313625
Portaal  Portaalicoon   Media

'Ons ochtendblad'; nieuwsblad voor Den Haag en omstreken was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 maart 1944 tot en met 1 mei 1945 in 's-Gravenhage werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 13 en 3650 exemplaren. Het werd aanvankelijk getypt, vanaf 10 juni 1944 gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over 'Ons ochtendblad'; nieuwsblad voor Den Haag en omstreken uit lemma nr. 574 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

P. v. Otichem, die reeds in 1940 een blad had uitgegeven onder de titel VRIJ NEDERLAND en later ten dele samenwerkte met het bekende blad van dezelfde titel (zie nr. 973), had dit contact op een gegeven ogenblik laten schieten om weer op eigen gelegenheid met een bulletin verder te gaan. Langzamerhand is hieruit een regelmatig verschijnend nieuwsblad - voorzien van een wekelijkse bijlage waarin het buitenlands weekoverzicht van Radio Oranje was opgenomen - ontstaan, dat tenslotte de titel 'ONS OCHTENDBLAD' kreeg. Toen dit blad later werd gestencild, geschiedde dit op het Bureau van Gemeentewerken waar Van Otichem werkzaam was. Op 7 oktober 1944 deed de Sipo daar een inval, waarbij C. Kreukniet, een der medewerkers, werd gearresteerd. Deze overleed reeds op 28 oktober 1944 in de gevangenis te Scheveningen. Tengevolge van de moeilijkheden, ontstaan door het bombardement van het Bezuidenhoutkwartier door de RAF op 3 maart 1945, werd de uitgave vanaf 16 april 1945 voortgezet in combinatie met DE HAAGSCHE GROENE (zie nr. 219).