Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/B.C. Nieuws (verzetsblad, Santpoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


B.C. nieuws
Plaats(en) van uitgave Santpoort
Verschijningsfrequentie Maandelijks
Inhoud Binnenlandse berichten, Humor en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 5000
Datum eerste uitgave 1 juli 1940
Datum laatste uitgave 1 december 1942
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren H. Meijer C.J. van Paaschen P. Visser W.C. Wardenaar A. de Back A. Bangma L. Heij
Gerelateerde kranten [[Berichtendienst 1940 [1941] (verzetsblad, Amsterdam)|Berichtendienst 1940 [1941]]] Je maintiendrai Bulletin De vrije pers; orgaan ter voorlichting van het Nederlandsche volk
Nr. in DOP van L.E. Winkel 45
Beschrijving in catalogus 376301457
Portaal  Portaalicoon   Media

B.C. nieuws was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 juli 1940 tot en met 1 december 1942 in Santpoort werd uitgegeven. Het blad verscheen maandelijks in een oplage tussen de 500 en 5000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten, humor en opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over B.C. nieuws uit lemma nr. 45 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

In juli 1940 besloot H. Meijer te Santpoort een blad uit te geven waarin de Nederlandse bevolking juiste voorlichting werd gegeven, gewezen werd op nationale waarden en aangespoord tot verzet. Aanvankelijk had het blad geen titel. Toen het zich echter uitbreidde en steeds contact nodig was met medewerkers, werd een z.g. bridge-club opgericht. Hieruit is de titel B.C. NIEUWS ontstaan, later verklaard als BURGERLUK CONTACT NIEUWS. De verspreiding geschiedde via de luchtbeschermingsdiensten. In april 1941 werd de redactie uitgebreid met A. Bangma en A. de Back. De grondslag werd verbreed; in de zomer van 1941 werd de VRIJE PERS (zie nr. 1025) in B.C. NIEUWS opgenomen, eind 1941 BERICHTENDIENST 1940 (zie nr. 61). W.C. Wardenaar, betrokken bij de uitgave van de VRIJE PERS, en P. Visser, uitgever van de BERICHTENDIENST 1940, werden medewerkers. Het blad werd o.a. ook in Den Haag in het Vredespaleis vermenigvuldigd door C.J. van Paaschen in een oplage van 1000 exemplaren en verder in Amsterdam en in Zwolle. Na moeilijkheden in Santpoort in september '42 werd het Vredespaleis 'hoofdkwartier'. In januari 1943 werd de titel op voorstel van L. Heij gewijzigd in JE MAINTIENDRAI. Kort daarna kwam een samenwerking tot stand met de politieke groepering welke BULLETIN (zie nr. 100) uitgaf en veranderde de uitgave geheel van karakter. B.C. NIEUWS was een der eerste organisaties die tevens een fonds oprichtte ter ondersteuning van nagelaten betrekkingen van verzetsslachtoffers, en publiceerde regelmatig verantwoordingen dienaangaande. Zie: JE MAINTIENDRAI (nr. 270).