Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De Oranjekrant; vivere militare est (verzetsblad, Zeist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De Oranjekrant; vivere militare est
Plaats(en) van uitgave Zeist
Verschijningsfrequentie Aanvankelijk maandelijks, in 1943 1 maal per 2 maanden, daarna zeer onregelmatig
Inhoud Binnenlandse berichten en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gedrukt
Oplage Tussen de 8000 en 30000
Datum eerste uitgave 1 februari 1942
Datum laatste uitgave 1 maart 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren G. Keeskamp H.C.J.A. baron van Lamsweerde J. Linzel dhr. Schröder F. Tromp H. de Boer D.D.B. van Veen G. van der Born H. Brugmans J.H. Doorn
Drukkerij(en) Fa. C. Callenbach
Gerelateerde kranten Vrij Nederland; Nederland-Oranje Trouw; speciale uitgave voor Friesland
Nr. in DOP van L.E. Winkel 624
Beschrijving in catalogus 376312076
Portaal  Portaalicoon   Media

De Oranjekrant; vivere militare est was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 januari 1942 tot en met 1 maart 1945 in Zeist werd uitgegeven. Het blad verscheen aanvankelijk tweemaal per maand, in 1943 1 maal per 2 maanden, daarna zeer onregelmatig in een oplage tussen de 8000 en 30000 exemplaren. Het werd gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten en opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De Oranjekrant; vivere militare est uit lemma nr. 624 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De bedoeling van de oprichter van DE ORANJEKRANT, de journalist J.H. Doorn, was een algemeen Nederlands verzetsblad uit te geven, dat zich zou richten tegen alles en iedereen die de belangen van het Nederlandse volk zou schaden. Kritiek in oorlogstijd, zélfs op medestrijders, achtte hij noodzakelijk om de natie voor eenzijdigheid en politieke apathie te behoeden. Doorn had de titel ORANJEKRANT gekozen om daarmee zijn streven naar eenheid te symboliseren. Hij deed duidelijk het verschil uitkomen tussen 'uniformiteit', welke tot dictatuur leidt - dus ondergang -, en 'eenheid'. In begin 1942 publiceerde hij over dit onderwerp het geschrift NEDERLAND ZAL HERRIJZEN! INDIEN ... !! Eind 1943 werd Doorn in de leiding van de RAAD VAN VERZET opgenomen. Eind februari 1944 werd hij gearresteerd en naar het concentratiekamp te Amersfoort overgebracht, waaruit hij in het najaar ontvluchtte. Daarna gaf hij de brochure WAARVOOR VECHTEN WIJ? EEN WOORD VAN BEZINNING GERICHT TOT DE ILLEGALITEIT door 'een lid van den Driehoek (Doorn, het artikel 'Gisteren en heden') en een lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal' (dr. H. Brugmans, het artikel 'Morgen .. .') uit. Op 17 november 1944 zou Doorn met een opdracht naar bevrijd gebied oversteken. Bij Ede kwam hij diezelfde dag door een beschieting uit vliegtuigen om het leven, zoals later is gebleken. In 1945 gaven vrienden nog twee nummers van DE ORANJEKRANT uit. Tot zijn medewerkers behoorden o.a.: F. Tromp, onderwijzer te Hoevelaken, gearresteerd 8 maart 1942 en op 24 september van datzelfde jaar gefusilleerd; D.D.B. van Veen tot augustus 1942 (zie ook: VRIJ NEDERLAND, nr. 965); J. Linzel, G. v.d. Born, H. de Boer, G. Keeskamp, H.C.A. baron van Lamsweerde (zie nr. 382) en de heer Schröder. In verschillende plaatsen o.a. te Spakenburg, werd DE ORANJEKRANT aanvankelijk nagestencild. Later was dit door de grote oplage niet meer nodig en werd het blad gedrukt bij Callenbach in Nijkerk.