Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De baanbreker (verzetsblad, Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De baanbreker: sociaal-democratisch orgaan
Plaats(en) van uitgave Utrecht
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gedrukt
Oplage Tussen de 3000 en 5000
Datum eerste uitgave 19 augustus 1944
Datum laatste uitgave 1 december 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren T. Kuiper J.H. van Meurs W. Pleysier W. Romijn E.C. Wiersma W. Wijga
Nr. in DOP van L.E. Winkel 31
Beschrijving in catalogus 376313455
Portaal  Portaalicoon   Media

De baanbreker: sociaal-democratisch orgaan was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 19 augustus 1944 tot en met 1 december 1944 in Utrecht werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage tussen de 3000 en 5000 exemplaren. Het werd gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De baanbreker: sociaal-democratisch orgaan uit lemma nr. 31 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Op initiatief van W. Pleysier werden in juni 1944 besprekingen gehouden tussen W. Romijn, dr. T. Kuiper, W. Wijga, prof. dr. E.C. Wiersma en prof. dr. J.H. van Meurs en eerstgenoemde, teneinde te komen tot de oprichting van een links-democratisch georiënteerd orgaan (zie ook DE MODERNE STAAT, nr. 428). Met de uitgifte werd voldaan aan de wens van talrijke jeugdige socialisten, die - actie voerend voor een radicale vernieuwing der SDAP - behoefte gevoelden aan een doel- en richtinggevend orgaan. DE BAANBREKER- in 1893 had mr. P.J. Troelstra deze titel voor een eigen uitgave gekozen - was dus door een groep jongeren bedoeld om binnen het raam van de partij in een leemte te voorzien. Het blad richtte zich vooral tot arbeiders. De uitgave stond onder redactie van W. Romijn, W. Wijga en W. Pleysier. Teneinde aan de dagelijkse behoefte aan nieuws te voldoen werd vanaf 30 september 1944 ook een nieuwsbulletin voor de provincie Utrecht uitgegeven (zie nr. 32). Hierin werden beschouwende artikelen opgenomen van de hand van Romijn, welke het opinieblad van eind december 1944 af vervingen. Het drukken van het opinieblad geschiedde namelijk (evenals van DE MODERNE STAAT) bij de drukkerij Steegstra in Bergum (Friesland) en verschillende factoren maakten eind 1944 het drukken en het transport naar het westen onmogelijk. Ook te Amsterdam, 's-Gravenhage, Rotterdam en Zeist verschenen edities (zie nr. 28, nr. 29, nr. 30 en nr. 33). De inhoud van de Amsterdamse editie ging echter meer in de richting van de latere Partij van de Arbeid.