Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De krant; het opregte huysorgaan (verzetsblad, Utrecht-Tuindorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De krant; het opregte huysorgaan
Plaats(en) van uitgave Utrecht-tuindorp
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk getypt, vanaf 20 maart 1945 gestencild
Oplage Tussen de 50 en 500
Datum eerste uitgave 20 januari 1945
Datum laatste uitgave 6 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren J. van der Linden L. Nelissen A. Hogema
Nr. in DOP van L.E. Winkel 315
Beschrijving in catalogus 376303417
Portaal  Portaalicoon   Media

De krant; het opregte huysorgaan was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 20 januari 1945 tot en met 6 mei 1945 in Utrecht-Tuindorp werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 50 en 500 exemplaren. Het werd aanvankelijk getypt, vanaf 20 maart 1945 gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De krant; het opregte huysorgaan uit lemma nr. 315 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De pastoor van Tuindorp-Utrecht had het te druk om zelf naar zijn niet ingeleverde radio te luisteren en gaf daartoe in de kluis van de kerk aan een jong journalist, L. Nelissen, gelegenheid. Als gevolg hiervan ontstond op 6 mei 1944 een nieuwsblad dat vijf dagen zonder titel verscheen en daarna DE PARTISAAN; het nieuws uit de aether, vrij van geleuter werd genoemd (zie nr. 668). Op de dag der geallieerde landingen in Normandië werd begonnen met de uitgave van 'Invasienummers' waarvan het 'laatste' op 4 september 1944 werd uitgegeven, daar Breda toen bevrijd heette. Er zijn daarna echter nog tachtig invasienummers verschenen! Toen de stroom werd afgesloten werd de uitgave enige tijd gestaakt. Bij de hervatting verscheen het blad onder het motto 'Onkruid vergaat niet'. De luisterpost werd nu ondergebracht ten huize van de familie Hogema. Hierbij werd gebruik gemaakt van een voor de Duitsers onmisbare kabel en een 'controle'-meter, welke van tijd tot tijd achteruit liep in plaats van vooruit! Later werd luisteren met behulp van accu's echter toch noodzakelijk. HET PAROOL deed het aanbod de uitgaven te combineren, maar Nelissen wenste niet samen te werken met een illegale groep, welke na de bevrijding wilde doorverschijnen. Op 20 januari 1945 werd de titel gewijzigd in 'DE' KRANT; op 20 maart 1945 werd als ondertitel toegevoegd 'het opregte huysorgaen'. Aanvankelijk werd het technische gedeelte verzorgd door J. van der Linden, later door A. Hogema.