Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De nieuwsbode (verzetsblad, 's-Gravenhage-Leidschendam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De nieuwsbode
Plaats(en) van uitgave Buitenpost en 's-gravenhage
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Getypt, na november 194? 1 à 2 keer per week gestencild
Oplage Tussen de 100 en 100
Datum eerste uitgave 1 mei 1943
Datum laatste uitgave 1 januari 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren J.J. Roeland G.W. van de Westering G. van Gameren H.A. Barentsen
Nr. in DOP van L.E. Winkel 517
Beschrijving in catalogus 37630023X
Portaal  Portaalicoon   Media

De nieuwsbode was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 mei 1943 tot en met 1 januari 1945 in Buitenpost en 's-Gravenhage werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage van 100 exemplaren. Het werd getypt, na november 194? een- à tweemaal per week gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De nieuwsbode uit lemma nr. 517 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze uitgave werd vervaardigd door J.J. Roeland, G. van Gameren en H.A. Barentsen, resp. chef der offsetdrukkerij, conciërge en elektrotechnisch ambtenaar bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, en G.W. van de Westering, journalist, tijdelijk werkzaam bij het CBS. Men was op het idee van de uitgave gekomen daar in het gebouw negen radiotoestellen verborgen waren; de directie van het CBS was er van op de hoogte en verleende volledige medewerking. Een gedeelte van de oplage werd naar andere steden verzonden met gebruikmaking van dienstenveloppen. In februari 1944 moest het CBS het gebouw in Den Haag ontruimen en naar het Gesticht voor Geesteszieken 'Hulp en Heil' te Leidschendam verhuizen. Daar werden ook de radiotoestellen weer opgeslagen. Zo ging men kalm op dezelfde voet verder met vervaardiging van de nieuwsberichten tot de NZHTM (Blauwe tram) kort na de Spoorwegstaking ook haar diensten beëindigde en het CBS wegens gebrek aan vervoersmogelijkheden werd gesloten. Nog gedurende korte tijd daarna verscheen DE NIEUWSBODE twee maal per week, vervolgens een maal per week. In januari 1945 werd de uitgave gestaakt daar er voldoende andere nieuwsbulletins in Den Haag verschenen.