Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De rode october: orgaan van het Comité van Revolutionnaire Marxisten (verzetsblad, Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De rode october: orgaan van het Comité van Revolutionnaire Marxisten (CRM)
Plaats(en) van uitgave Rotterdam
Verschijningsfrequentie Maandelijks, vanaf september 1942 2 maal per maand
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 2000 en 2500
Datum eerste uitgave 1 augustus 1942
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren W. Romijn
Gerelateerde kranten Bulletin van het M.L.L.-Front; door klassestrijd en internationalisme naar het socialisme Het kompas Revolutionaire jeugd
Nr. in DOP van L.E. Winkel 717
Beschrijving in catalogus 376310472
Portaal  Portaalicoon   Media

De rode october: orgaan van het Comité van Revolutionnaire Marxisten (CRM) was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1942 tot en met 1 mei 1945 in Rotterdam werd uitgegeven. Het blad verscheen maandelijks, vanaf september 1942 2 maal per maand in een oplage tussen de 2000 en 2500 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De rode october: orgaan van het Comité van Revolutionnaire Marxisten (CRM) uit lemma nr. 717 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Zie: BULLETIN VAN HET M.L.L.-FRONT (nr. 105). Aanwezig is o.a. een nummer van augustus 1943, geheel gewijd aan de 'politieke verklaring' waarin de principes van het CRM werden samengevat en een nummer van januari 1944, waarin een uitvoerige bespreking van de brochure NA-OORLOGSE PERSPECTIEVEN VAN HET SOCIALISME IN EUROPA door Socius (W. Romijn). Na Dolle Dinsdag verschenen o.a. in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen aparte edities. In 1945 werd voor de jeugd uitgegeven REVOLUTIONNAIRE JEUGD (zie nr. 713) en voor het kader HET KOMPAS (zie nr. 312).