Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Hallo! hallo! hier is de flitspuit (verzetsblad, Gouda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Hallo! hallo! hier is de flitspuit
Plaats(en) van uitgave Gouda
Inhoud Algemene artikelen en Binnenlandse berichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 500
Datum eerste uitgave 1 juli 1941
Datum laatste uitgave 10 september 1943
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren W. Knecht
Nr. in DOP van L.E. Winkel 222
Beschrijving in catalogus 376302879
Portaal  Portaalicoon   Media

Hallo! hallo! hier is de flitspuit was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 juli 1941 tot en met 10 september 1943 in Gouda werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage van 500 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en binnenlandse berichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Hallo! hallo! hier is de flitspuit uit lemma nr. 222 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De agent van politie W. Knecht gaf onmiddellijk na de bezetting een blad uit dat vooral gericht was tegen de NSB, waarmee hij in zijn functie voor de oorlog reeds moeilijkheden had gehad. De Duitsers dachten dat achter de uitgave een gehele organisatie zat, die ook de bekende radio-uitzendingen over de zender van dezelfde naam verzorgde, en meenden dat zij de vervaardigers in de week van 21-28 oktober 1941 gearresteerd hadden (Meldungen aus den Niederlanden, no. 67 d.d. 28 oktober 1941, pag. 3). In 1942 werd Knecht inderdaad gearresteerd. De voorraad stencils was echter zo groot, dat anderen rustig konden doorwerken en het bewijs dat Knecht de uitgever was, werd dan ook niet geleverd. Toen Knecht op 29 oktober 1942 werd vrijgelaten uit de gevangenis te Bochum, nam hij de vervaardiging van zijn blad onmiddellijk weer op. Hij werd echter steeds geschaduwd en op 10 september 1943 volgde een huiszoeking, waarbij echter dank zij de nodige voorzorgsmaatregelen niets belastends werd gevonden. Desondanks werd Knecht door de Sicherheitspolizei bevolen in Duitsland te gaan werken; hij dook echter met zijn echtgenote onder. Zijn schoonvader, zijn schoondochter en verschillende vrienden werden hierop gearresteerd en gevangen gezet. De uitgave van DE FLITSPUIT werd toen beëindigd.