Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Het invasie-nieuws (verzetsblad, Leiden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Het invasie-nieuws
Plaats(en) van uitgave Leiden
Verschijningsfrequentie 2 maal per week
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 400 en 400
Datum eerste uitgave 7 juni 1944
Datum laatste uitgave 24 augustus 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren E.K.P.C. van de Voort
Gerelateerde kranten Vrije stemmen Kroniek van de week; vriheyt en is om gheen gelt te coop De vrijheid
Nr. in DOP van L.E. Winkel 253
Beschrijving in catalogus 376303018
Portaal  Portaalicoon   Media

Het invasie-nieuws was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 7 juni 1944 tot en met 24 augustus 1944 in Leiden werd uitgegeven. Het blad verscheen 2 maal per week in een oplage van 400 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Het invasie-nieuws uit lemma nr. 253 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze uitgave werd wegens de overstelpende hoeveelheid nieuws daags na de geallieerde landingen in Normandië, uitgegeven door E.K.P.C. van de Voort, die ook de toen nog wekelijkse uitgave KRONIEK VAN DE WEEK stencilde. Toen de KRONIEK van eind augustus 1944 af drie maal per week verscheen, staakte hij de uitgave. Later kreeg Van de Voort echter herhaaldelijk moeilijkheden met de redactie van de KRONIEK, daar zijn politieke inzichten meer naar links gericht raakten. O.a. bij de 'Griekse kwestie' in nov.-dec. 1944 leidde dit tot grote spanningen. Van de Voort zette daarom b.v. DE VRIJHEID (zie nr. 1057) zelfstandig voort. Eind december 1944 kwam hij opnieuw met een eigen uitgave, VRIJE STEMMEN (zie nr. 1043). De inhoud bestond uit artikelen en citaten uit de illegale pers, de pers uit bevrijd gebied en de wereldpers. Zie ook: KRONIEK VAN DE WEEK: 'Vriheyt en is om gheen gelt te coop' (nr. 326).