Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Metro (verzetsblad, Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Metro
Plaats(en) van uitgave Amsterdam
Inhoud Algemene artikelen, Humor, Satire en Karikaturen
Reproductiemethode Gedrukt
Oplage Tussen de 10000 en 10000
Datum eerste uitgave 1 oktober 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren P. Beishuizen Geert Lubberhuizen J.C. Pellicaan J.G. Toonder Marten Toonder D.D.B. van Veen
Gerelateerde kranten Vrij Nederland; Nederland-Oranje Signalementenblad
Nr. in DOP van L.E. Winkel 421
Beschrijving in catalogus 376299797
Portaal  Portaalicoon   Media

Metro was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 oktober 1944 tot en met 1 mei 1945 in Amsterdam werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage van 10000 exemplaren. Het werd gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen, humor, satire en karikaturen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Metro uit lemma nr. 421 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

ln het begin van 1944 richtten J.C. Pellicaan en D.D.B. van Veen (zie: VRIJ NEDERLAND, nr. 965) een ondergrondse drukkerij in, welke geheel in dienst van het verzet zou staan. Dit was de drukkerij D.A.V.I.D. (De Algemene Vrije Illegale Drukkerij). Deze drukkerij verzorgde het zetten en drukken van die illegale bladen welke plotseling zonder drukmogelijkheden kwamen te verkeren, doordat een drukker was gearresteerd of anderszins. Aldus heeft deze drukkerij één of meer oplagen verzorgd voor TROUW, VRIJ NEDERLAND, HET PAROOL, ONS VOLK, enz. Voorts werden hier gedrukt het SIGNALEMENTENBLAD (zie nr. 737), diverse ORANJEBULLETINS alsmede het Geuzen-liedboek, een drietal rijmprenten en enige uitgaven van De Bezige Bij en vele andere illegale drukwerken. Vele dezer uitgaven zijn herkenbaar aan het vignet 'Door drucken aenvallen'. Het innige contact hetwelk de beide organisatoren gedurende vele jaren hadden onderhouden met de vele personen en geledingen van het verzet had hen de overtuiging gegeven, dat een meer sarcastische toon in de illegale pers zeer gewaardeerd zou worden. In augustus 1944 legden Van Veen en Pellicaan dienaangaande contact met de student G. Lubberhuizen, één der oprichters van de illegale uitgeverij 'De Bezige Bij', de publicisten J.G. Toonder en P. Beishuizen en de illustrator Marten Toonder. Dit contact leidde tot de oprichting van METRO, een rijk van karikaturen voorziene uitgave, waarvan de journalistieke inhoud in bijtend sarcasme het nationaalsocialisme bestreed, en bovendien op pedagogische wijze misstanden, welke volgens de uitgevers in de illegaliteit bestonden, hekelden. De ondergrondse pers was echter niet unaniem enthousiast over de verschijning. De vele benodigde clichés werden verkregen door de medewerking van personeel van de N.V. 'De Arbeiderspers'.