Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Nederland en Oranje (verzetsblad, Benschop-Polsbroek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Nederland en Oranje
Plaats(en) van uitgave Polsbroek en Benschop
Verschijningsfrequentie 2 maal per week
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 800
Datum eerste uitgave 1 oktober 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren Th. Klever C. Oudshoorn H. Sattler H. Struick J. van Ieperen
Gerelateerde kranten Neerland zal herrijzen
Nr. in DOP van L.E. Winkel 449
Beschrijving in catalogus 376304472
Portaal  Portaalicoon   Media

Nederland en Oranje was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 oktober 1944 tot en met 1 mei 1945 in Polsbroek en Benschop werd uitgegeven. Het blad verscheen 2 maal per week in een oplage tussen de 500 en 800 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Nederland en Oranje uit lemma nr. 449 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze uitgave werd verzorgd door de onderwijzer Jan van Ieperen, leider van het verzet in Benschop, H. Sattler, een onderduiker uit Zwolle en een evacué uit Ooltgensplaat. Op 13 februari 1945 vond ten gevolge van verraad een overval plaats op de boerderij van de familie Klever, waar het blad vervaardigd werd. Hierbij werden Th. Klever en H. Struick gedood. Terzelfder tijd werden Van Ieperen en zijn broer Jasper, Sattler en zes andere jongemannen gevangen genomen. Zij werden enige dagen later allen gefusilleerd. De evacué uit Ooltgensplaat, die zijn leven had kunnen redden, rekende het tot zijn plicht de uitgave voort te zetten. C. Oudshoorn, ambtenaar bij het distributiekantoor, wist gedaan te krijgen, dat het stencilapparaat van de gemeente naar het distributiebureau verhuisde. In de avonduren werd het blad daar weer vervaardigd, thans onder de titel NEERLAND ZAL HERRIJZEN (zie nr. 463). Intussen was het dorp van elektriciteit verstoken en gaf de evacué op de dagen dat NEERLAND ZAL HERRIJZEN niet verscheen op kleine schaal getypte berichten uit.