Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Oranje post (verzetsblad, Haelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Oranje post
Plaats(en) van uitgave Haelen
Verschijningsfrequentie 1 maal per 14 dagen
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk getypt, later gestencild
Oplage Tussen de 1000 en 3000
Datum eerste uitgave 1 september 1940
Datum laatste uitgave 1 mei 1942
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren A. Mertens M. Mertens M. Roumen J.J.M.H. Schreurs J. Simmelink P.M.J. Dresen D.I. Hage W. Jole
Nr. in DOP van L.E. Winkel 626
Beschrijving in catalogus 376305630
Portaal  Portaalicoon   Media

Oranje post was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 september 1940 tot en met 1 mei 1942 in Haelen werd uitgegeven. Het blad verscheen 1 maal per 14 dagen in een oplage tussen de 1000 en 3000 exemplaren. Het werd aanvankelijk getypt, later gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Oranje post uit lemma nr. 626 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze aanvankelijk naamloze uitgave werd vervaardigd door J.J.M.H. Schreurs, M. Roumen en A. Mertens. Eerstgenoemde was lid van de OD en stond via D.I. Hage en P.M.J. Dresen in nauw contact met de RAF-groep, waardoor men de beschikking kreeg over belangwekkende berichten. Het stencilen geschiedde na enige verhuizingen bij J. Simmelink in zijn vrijwel onvindbaar zomerhuisje in de bossen achter de St. Servaasberg. De ORANJE POST ging voor een klein deel als officieel dienststuk naar de plaatsen van bestemming. Een politieploeg onder leiding van W. Jole te Roermond deponeerde 's nachts huis aan huis exemplaren in de brievenbussen; ook werden exemplaren neergelegd bij de ingangen der Staatsmijnen. Bij een transport van geallieerde vliegeniers naar België begin december 1941 werden Hage en Dresen gearresteerd. Zij zijn in concentratiekampen omgekomen. Tengevolge van hun arrestatie verdween Schreurs naar West-Nederland en vandaar naar Oost-Nederland om zich - in geestelijk gewaad gehuld - aan ander illegaal werk te wijden. Roumen en M. Mertens zetten de uitgave van het blad - dat in verschillende plaatsen werd nagestencild (zie ook: ORANJE KOERIER, nr. 623)- op kleinere schaal voort. Na enige pogingen om via Zwitserland naar Spanje te gaan, werd Schreurs in- Lourdes gevangen genomen en later, na met Duitse toestemming voor enige dagen in Nederland te zijn teruggekeerd en daarop ondergedoken te zijn, opnieuw gearresteerd en in Utrecht veroordeeld wegens de uitgave van de ORANJE POST. Hij werd echter vrijgelaten en kon zijn woonplaats nog juist op tijd voor de bevrijding van Haelen (16 november 1944) bereiken.