Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Pravda (verzetsblad, Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Pravda
Plaats(en) van uitgave Haarlem
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 15 en 150
Datum eerste uitgave 16 april 1945
Datum laatste uitgave 21 april 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren C.A.M. Warmerdam A.A.M. van der Heijden
Gerelateerde kranten De vrije pers; uitgave onder auspiciën van Vrij Nederland en Het Parool Elva
Nr. in DOP van L.E. Winkel 687
Beschrijving in catalogus 376305932
Portaal  Portaalicoon   Media

Pravda was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 16 april 1945 tot en met 21 april 1945 in Haarlem werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage tussen de 15 en 150 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Pravda uit lemma nr. 687 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Door DE VRIJE PERS te Haarlem (zie nr. 1029) werden drie in het Russisch gestelde uitgaven uitgegeven ten behoeve van een groep nog te Zandvoort vertoevende Russen en Georgiërs welke niet naar Texel waren vertrokken. Deze waren namelijk zeer hinderlijk daar zij niets om papieren gaven, maar er vaak op los arresteerden uit roofzucht. De inhoud werd mede opgesteld door twee Georgische anti-Duitse officieren. Deze officieren waren ingekwartierd bij Nederlandse families en zo in contact gekomen met de illegaliteit. Aan de vervaardiging werkten o.a. mee een arts uit Santpoort die de tekst op stencil schreef, en A.A.M. van der Heijden en C.A.M. Warmerdam, die voor het stencilen zorgdroegen. Het eerste nummer bevatte behalve frontberichten de volgende uiteenzetting: 'De verenigde legers der Geallieerden bestormen het fascistische Duitsland. In het door de Duitsers bezette Holland zijn delen van het Canadese leger met succes in opmars en strijdt voor de bevrijding der Nederlanden. Na met geweld reeds in 1938 Oostenrijk te hebben ingelijfd, viel het fascistische Duitsland in het begin van de oorlog verraderlijk Tsjecho-Slowakije, Polen, Denemarken en Noorwegen, en daarna ook Holland binnen. Holland bevindt zich in staat van oorlog met Duitsland. Ons leger was ten gevolge van de overmacht der strijdkrachten van de tegenstander gedwongen te capituleren, maar wij zetten de strijd tegen de gehate vijand, tegen het fascistische Duitsland, voort. Dit vlugschrift is de stem van strijdend Holland. Rusland is in oorlog met Duitsland. De Sowjet-Unie en Holland zijn bondgenoten. Maar wat doet gij? Gij strijdt in de rijen van het fascistische Duitsland, tegen de bondgenoten van Rusland. Als deze bevrijdingsoorlog in de niet meer verre toekomst zal zijn afgelopen, zal de grote leider der volkeren Stalin ook van U verantwoording eisen van Uw handelingen.' De twee andere PRAVDA-nummers bevatten een dergelijke uiteenzetting als hierboven aangehaald en eveneens frontnieuws. De oplage werd wegens het aan de verspreiding verbonden gevaar opzettelijk laag gehouden. Zie ook: ELVA (nr. 163).