Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Trouw (verzetsblad, Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Trouw
Plaats(en) van uitgave Groningen
Verschijningsfrequentie Drie-wekelijks
Inhoud Binnenlandse berichten en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gedrukt
Oplage Tussen de 5000 en 12000
Datum eerste uitgave 1 februari 1943
Datum laatste uitgave 1 april 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren H. Ottevanger W.P. Speelman R.J. Dam T.J. Jansen
Gerelateerde kranten Trouw; speciale wekelijksche nieuwsuitgave 'Doorgeven' Strijdend Nederland; het contact met de vrije wereld
Nr. in DOP van L.E. Winkel 840
Portaal  Portaalicoon   Media

Trouw was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 februari 1943 tot en met 1 april 1945 in Groningen werd uitgegeven. Het blad verscheen drie-wekelijks in een oplage tussen de 5000 en 12000 exemplaren. Het werd gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten en opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Trouw uit lemma nr. 840 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Een gedeelte van de TROUW-oplage werd reeds van het tweede nummer af in Groningen gedrukt. Er waren in 1943 en 1944 soms zelfs zes drukkerijen tegelijk beschikbaar, waarvan men gebruik kon maken. Veiligheidshalve werd echter steeds één drukkerij ingeschakeld. In het najaar van 1944 werden de landelijke nummers in verkorte vorm in Groningen gedrukt; in 1945 verschenen - het laatst in maart - drie volledige nummers en de wekelijksche speciale bulletins, waarvan de vervaardiging op 4 november aangevangen was te Zuidbroek (in samenwerking met DOORGEVEN, zie nrs. 141 en 841). Bovendien werd in Groningen verschillende malen voor de overige noordelijke provinciën gedrukt; te weten: tenminste viermaal voor Drente, tweemaal voor Overijssel en eenmaal voor Friesland, bij elkaar minstens 40.000 exemplaren. Het transport geschiedde per boot, per spoor en per fiets. Ter discussie in eigen kring werd in een kleine oplage (500 ex.) de brochure EENIGE RICHTLIJNEN VOOR EEN POLITIEK PROGRAM DER AR-RICHTING uitgegeven. Eens werden, toen de elektrische stroom reeds was gerantsoeneerd, bij een Duitse controle van een drukkerij, waar men juist intensief bezig was met het drukken van TROUW, alle elektrische stoppen meegenomen, ondanks de verzekering van de eigenaar dat hij voor de voedselvoorziening drukte. Na het vertrek van de Duitsers, die boven op de pakken TROUW hadden gezeten, werden onmiddellijk nieuwe stoppen ingeschakeld en werkte men weer verder. Grote moeilijkheden leverde het zetten in Groningen op (zie ook blz. 48). Het eerste contact van TROUW met Groningen werd gelegd door W. Speelman en T.J. Jansen. In januari 1944 werd H. Ottevanger, die eerst de organisatie in Noord-Holland mee had helpen opbouwen, naar Groningen gezonden om als provinciaal vertegenwoordiger op te treden. Als geestelijk adviseur trad namens de landelijke leiding na Dolle Dinsdag voor de vier noordelijke provinciën dr. R.J. Dam uit Kampen op (zie ook nr. 789).