Wikiscanner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Virgil Griffith, de ontwikkelaar van Wikiscanner

Wikiscanner is een database waarmee anonieme wijzigingen op Wikipedia gekoppeld kunnen worden aan de organisaties waarvan ze afkomstig zijn. Wikiscanner is ontwikkeld door Virgil Griffith, een Amerikaanse hacker en student aan het California Institute of Technology. Toen Wikiscanner op 14 augustus 2007 werd gelanceerd, leidde dit tot een internationale golf van publiciteit over omstreden wijzigingen op Wikipedia door belanghebbende instanties.

Wikiscanner is een publieke database die doorzocht kan worden op namen en IP-adressen van bedrijven en andere instanties. De scanner vertelt welke IP-adressen (waarschijnlijk) bij een bepaalde instantie behoren, en welke wijzigingen vanaf deze IP-adressen op de Engelstalige Wikipedia zijn gedaan. De scanner werkt ook voor de Japans-, Duits- en Franstalige Wikipedia.

Door middel van de Wikiscanner werd openbaar dat instanties als de CIA, de Scientology kerk, Exxon Mobil, de BBC en Diebold wijzigingen hadden aangebracht in de Engelstalige Wikipedia. Sommige van deze wijzigingen leken erop gericht te zijn om negatieve informatie over deze instanties te verwijderen of aan te passen.

Nederland[bewerken]

In Nederland kwam prinses Mabel Wisse Smit in de publiciteit omdat zij een wijziging had aangebracht in een artikel over haarzelf.[1] Vanaf de Tweede kamer zijn er pagina's van SP-leden veranderd. Bij SP-leider Jan Marijnissen werd een passage over "dictatoriaal optreden" verwijderd. Op de pagina van Kamerlid Krista van Velzen (SP) is een passage over haar strafblad geschrapt.[2] In de Nederlands- en Engelstalige Wikipedia bracht stemcomputerfabrikant Nedap wijzigingen aan.[3]

Inmiddels is er ook een Nederlandse versie van de wikiscanner geïntroduceerd. Deze versie doorzoekt de Nederlandstalige artikelen van Wikipedia.[4]

Bronnen/Externe links[bewerken]