Wilhelminabank (Baarn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilhelminabank
(2013)
Locatie
Locatie Brink, Baarn
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 18′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie herdenkingsmonument
Bouw gereed 1923
Architectuur
Materiaal Baksteen en natuursteen
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Wilhelminabank is een gemeentelijk monument aan de Brink in Baarn in de provincie Utrecht.

De Wilhelminabank is een bakstenen herdenkingsbank bij het oude gemeentehuis op de Brink, ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De bank heeft natuurstenen ornamenten die gemaakt zijn door de Haarlemse beeldhouwer Theo van Reijn. Deze tonen een wapen met een oranjeboom, twee kleine herten en de tekst 'Koningin Wilhelmina'. De op de steen tussen de beide zithelften aangebrachte jaartallen 1898 en 1923 zijn verdwenen.[1] De bank werd op 2 augustus 1923 onthuld door prinses Juliana. Aanwezig waren verder onder anderen koningin Wilhelmina, de jarige koningin-moeder Emma, prins Hendrik, burgemeester Van Reenen en beeldhouwer Van Reijn.[2] Bij de onthulling werd Van Reijn voorgesteld aan de koninklijke familie en werd koningin Wilhelmina door een koor van ruim 400 kinderen toegezongen.

Het massieve, bijna onverplaatsbare beeld van bijna 16000 kg is gemaakt om het thema 'Rust' te versterken. In de Tweede Wereldoorlog werd de bank echter verplaatst naar de Spoorweglaan. Op last van de Duitse bezetter moesten namen die verwezen naar het huis van Oranje letterlijk uit het straatbeeld verdwijnen. Veel straatnamen kregen zo een andere naam. Na de oorlog werd de Spoorweglaan omgedoopt in Gerrit van der Veenlaan, naar verzetsheld Gerrit van der Veen.

In 1977 werd de Wilhelminabank op initiatief van de Historische Kring Baerne weer teruggeplaatst naar haar huidige plek bij de Pauluskerk op de Brink.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]