Wilhelminakerk (Bussum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilhelminakerk
Wilhelminakerk
Plaats Bussum
Coördinaten 52° 17′ NB, 5° 10′ OL
Gebouwd in 1926
Monumentale status gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Tjeerd Kuipers
Bouwmateriaal baksteen
Toren 40 meter hoog
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Wilhelminakerk is een van de twee protestantse kerken in Bussum, gelegen aan het Wilhelminaplantsoen in het centrum. De kerk is een laat werk (1926) van Tjeerd Kuipers en is een gemeentelijk monument. De andere protestantse kerk is de Spieghelkerk.

Kerkgebouw en interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het kerkgebouw is een kruiskerk met houten tongewelven in een spitsboog en met een toren naast de voorgevel. De muren en zware pijlers van de kerk zijn deels van baksteen gebouwd en hier en daar zachtgeel gepleisterd.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1926 werd hier een orgel geplaatst door Valckx & Van Kouteren.[1] Het orgel is vervolgens vervangen door een van de belangrijkste orgels uit het vroege oeuvre van de orgelbouwer D.A. Flentrop te Zaandam. Het werd in 1948/49 gebouwd voor de Vredekerk te Bussum en in 1998 overgeplaatst naar de Wilhelminakerk. Het orgel gat boven het liturgisch centrum is pas in 2004 gedicht en in 2008 is daar een wit kruis op aangebracht.

Glas in Lood ramen[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve enkele kleine ramen aan de zijkanten, zijn een aantal hoge glas in loodramen aangebracht. De gebrandschilderde ramen zijn van de hand van Willem Mengelberg (1897-1967). De drie gestrekte gedeeltelijk gebrandschilderde ramen werden uitgevoerd in dieptetinten. De oostelijke voorstelling is een Ster, die meer noordelijk het Kruis en westelijk gericht het Licht, aan weerszijden geflankeerd door twee enigszins Oosters aandoende figuren, die zich oplossen in een kleurenspel. De drie gestrekte ramen zijn ieder weer onderverdeeld in vijf smalle ramen.

Kroonluchter[bewerken | brontekst bewerken]

De kroonluchter met 24 lampjes komt oorspronkelijk uit de Vredekerk.

Kerk klok[bewerken | brontekst bewerken]

De tegenwoordige kerkklok is een luidklok met klepel van ruim 1.400 kilo en hangt op een hoogte van 30 meter. Op de klok staat gegoten: "Door roof verloren, in vree herboren, nodigt tot Hem, mijn bronzen stem (AD 1949)". In de Tweede Wereldoorlog werd de klok door de Duitsers geroofd, naderhand door geld in te zamelen werd in 1949 een nieuwe klok opgehangen.

Functie gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk doet dienst als protestantse kerkgebouw en ontmoetingscentrum.[2]

Het Trefpunt Bij Bosshardt[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 4 september 2021 is het ontmoetingscentrum ‘Bij Bosshardt Het Trefpunt’ geopend.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van gemeentelijke monumenten in Bussum