Will Spoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Will Spoor
Will Spoor (2e van links) (1960)
Will Spoor (2e van links) (1960)
Algemene informatie
Geboren 3 december 1927
Overleden 25 november 2014
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Film

Willem Jan Spoor (Amsterdam, 3 december 1927 – aldaar, 25 november 2014) was een Nederlands acteur en theatermaker, die vooral bekendheid kreeg als pantomimespeler. Daarnaast was hij bekend van zijn rol als Snuitje, de ene helft van het bandietenduo Snuf & Snuitje, uit de tv-serie Pipo de Clown.

Van oorsprong was Will Spoor, lid van de familie Spoor, een violist. Spoor volgde pantomimelessen bij de Franse mimespeler Étienne Decroux. In 1954 wordt hij actief in de Stichting Nederlandse Pantomime, die in 1952 door Jan Bronk is opgericht. In 1968 begon Spoor zijn eigen mimetheater "Mime Theater Will Spoor". Hij stichtte daarna de theatergroepen Waste of Time, Inccoprodinc, No 12 en Onk Theater Overal. Daarnaast werkte hij samen met het kwartet van Willem Breuker in diverse producties, waar hij naast mime spelen ook zong. Later trad hij vaak op in gastrollen. Hij deed vaak theateroptredens onder zijn artiestennaam Fred Saels.

Spoor woonde en werkte op het ADM/terrein, voorheen van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij in de Amsterdam-Noord. Nu is het terrein een woon- en werkplaats voor artiesten.

Will Spoor overleed op 25 november 2014 op 86-jarige leeftijd.[1][2]

Externe links[bewerken]