Willem Jacobsz. Coster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Punto Gale (Galle), ingenomen door Willem Jacobsz. Coster.
De moord op Willem Jacobsz. Coster, 1640 (Johannes Janssonius Waasbergen)

Willem Jacobszn. Coster (Akersloot, 1590Ceylon, 21 augustus 1640) was de eerste gouverneur van Ceylon (Sri Lanka) namens de VOC.

Coster was voor 1634 koopman voor de VOC. In 1636 vertrok hij opnieuw naar Indië en diende als vice-admiral in de vloot van Adam Westerwolt.

Op 3 april 1638 arriveerde Coster in Trincomalee. Vervolgens voer Coster naar Batticaloa, waar hij wachtte op commandant Westerwolt. Samen gingen zij op 10 mei 1638 de strijd aan om fort Batticaloa en versloegen op 18 mei 1638 de aldaar aanwezige Portugezen. Hij werd benoemd tot commandant van het fort met een garnizoen van 100 Hollandse soldaten.

Op 13 maart 1640 versloeg Coster de Portugezen en nam bezit van Fort Galle. In augustus van hetzelfde jaar werd Coster door na een vruchteloos bezoek aan de koning van Kandy door een Senegalese escorte vermoord. Het verblijf van Coster op Ceylon is niet onopgemerkt gebleven. In gedachte aan hem is Fort Akersloot (zijn geboorteplaats) op Ceylon gesticht.

De vrouw van Coster was een van de eerste Nederlandse vrouwen die op Ceylon arriveerde, in november 1640. Zij wist niet dat haar man inmiddels was overleden en keerde terug naar Batavia.