Portaal:VOC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op het portaal van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie
Inleiding
VOC-schepen
VOC-schepen
Gerbrand van den Eeckhout
Gerbrand van den Eeckhout

De Vereenigde Oostindische Compagnie of in hedendaagse spelling Verenigde Oost-Indische Compagnie, afgekort tot VOC, was een particuliere Nederlandse onderneming met een alleen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden geldend monopolie op de zeehandel in het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan. De VOC werd in 1602 opgericht als de Generale Vereenichde Geoctroyeerde Compagnie en hield officieel op te bestaan op de eerste dag van het jaar 1800. Het is het grootste handelsbedrijf ter wereld geweest en was de eerste naamloze vennootschap ter wereld met vrij verhandelbare aandelen. Het wordt vaak genoemd als de eerste multinationale onderneming. De VOC richtte een handelsnetwerk op tussen de diverse VOC-factorijen. Deze intra-Aziatische handel zorgde in de zeventiende eeuw vele jaren voor grote winsten. Op veel plaatsen in Zuidoost-Azië regelde de VOC bestuur en rechtspraak, sloeg munten, had een eigen leger en oorlogsschepen en sloot naar believen tractaten met oosterse vorsten.

Lees verder
Hoofdonderwerpen

VOC-schepen

Bestuursorganen

VOC-forten

VOC-zeeslagen

VOC-handelsposten

Selectie belangrijke personen


Uitgelicht
Raad van Indië
Raad van Indië

De Raad van Indië was van 1609 tot 1942 een centraal orgaan van het Nederlandse koloniale bestuur in Azië, een regering onder de gouverneur-generaal. De leden van de Raad werden ook raad van Indië genoemd. De Raad is opgericht als een college dat de gouverneur-generaal (GG) advies moest geven. Daarnaast behoorde de Raad ook te controleren en eventuele despotische GG's in toom te houden. De Raad gaf de GG advies over benoemingen van ambtenaren, maar ook van predikanten en over economische en financiële zaken.

Lees verder
Tijdlijn
Tijdlijn
Belangrijke slagen en tochten
Slag bij ColachelSlag om Fort ZeelandiaZeeslag bij de baai van LiaoluoSlag om de Perzische GolfSlag bij Cape RachardoSlag bij BantamEerste Schipvaart
Uitgelicht schip
De Amsterdam was een spiegelretourschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Begin 1749, tijdens de eerste reis, ging de Amsterdam verloren door een storm.
Uitgelichte afbeelding


De Halve Maan op de Hudson
Categorieën
Uitgelichte biografie
Jan Pieterszoon Coen
Jan Pieterszoon Coen

Jan Pietersz. Coen (Hoorn, 7 januari 1587 – Batavia, 21 september 1629) was een Nederlands koopman, boekhouder-generaal (1613), directeur-generaal (1614) en vanaf 1617 de vierde gouverneur-generaal over de Aziatische bezittingen, niet alleen in het voormalige Nederlands-Indië, nu Indonesië, maar hij was toen verantwoordelijk voor alle handelsposten ten oosten van Kaap de Goede Hoop, waar de VOC zich sinds haar oprichting in 1602 had gevestigd.

Lees verder
Nieuw

Toegevoegd 03/01 Fort te Lariké
Toegevoegd 03/01 Fort Amsterdam
Toegevoegd 03/01 Fort Rijswijk
Toegevoegd 03/01 Fort Meester Cornelis
Toegevoegd 02/01 Kasteel van Batavia
Toegevoegd 02/01 Fort Victoria
Toegevoegd 02/01 Fort de Verwachtingh
Toegevoegd 02/01 Fort Kalamata
Toegevoegd 31/01 Fort Duurstede
Toegevoegd 29/12 't Gulden Zeepaert
Toegevoegd 29/12 Arnhem (schip)
Toegevoegd 29/12 Martinus Sonck
Toegevoegd 29/12 Zeeslag bij de baai van Liaoluo

Gewenste artikelen/Dit kan beter
Gewenste artikelen:
Fort de Goede Hoop - Fort Duijnhoop - Slag om Jacatra - Fort Katuwana (afb, afb) - Fort Cochin (afb) - Fort Hammenhiel (afb) - Fort Matara (afb) - Fort Kalutara (afb) - Fort Negombo (afb) - Fort Hangwelle (afb)

Dit kan beter:
VOC op de Banda-eilanden

Gewenste foto’s:

(vul aan↓)