Oude Zijpe (schip, 1740)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude Zijpe
Een van de ankers van het schip
Geschiedenis
Kiellegging 1739
Tewaterlating 1740
In de vaart genomen 1740
In dienst 1740
Uit dienst 1742
Status Gezonken
Thuishaven Hoorn
Eigenaren
Eigenaar VOC-Kamer Hoorn
Algemene kenmerken
Scheepsklasse Fluitschip
Type Oostindis Vaerders
Voortstuwing en vermogen Windkracht
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Oude Zijpe was een 18e-eeuws fluitschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie, dat op een scheepswerf in de Noord-Hollandse stad Hoorn werd gebouwd. Op zowel de heen- als de terugreis was Joost Anker de schipper. Het schip is voor de kust van Zandvoort vergaan. Van het schip is één anker naar boven gehaald en teruggebracht naar Hoorn. Het anker bevindt zich sinds 1991 voor het appartementencomplex De Koopvaarder in de wijk Risdam-Zuid. Daarvoor heeft het enige jaren in de tuin van het Westfries Museum gelegen en daarvoor in het Noorderplantsoen.

Eerste en enige reis[bewerken | brontekst bewerken]

Het schip verliet op 29 juni 1740 de rede van Texel en ging op weg naar Indië. Op 28 mei 1741 bereikte het schip Batavia, waar het nootmuskaat en peper heeft ingeladen. Tijdens de terugreis stak op de Noordzee een zware storm op en raakte de Oude Zijpe in de problemen.[1] Het schip verging op ongeveer een halve zeemijl voor de kust van het huidige Zandvoort.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 kwam er ter hoogte van Bloemendaal aan Zee een wrak bloot te liggen dat is aangewezen als de Oude Zijpe. Doordat de vorm van de kiel niet overeen komt met wat bekend is van het schip, kan niet met zekerheid gesteld worden dat het wrak in zijn geheel terug is gevonden.[1] Naast de kiel zijn ook koperen plaatsjes en bronzen pennen teruggevonden. De technieken voor deze objecten werden echter pas een eeuw na de bouw van de Oude Zijpe toegepast.

Anker[bewerken | brontekst bewerken]

Het teruggevonden anker werd in 1938 voor de kust van Zandvoort door vissers omhooggehaald. Het werd een jaar later op een binnenvaartschip naar Amsterdam gebracht. Daar werd het overgeladen op een schip van de Hoornsche Stoomboot Maatschappij naar Hoorn gebracht. In 1939 kwam het in de stad aan. Tussen 1941 en 1969 lag het anker op het Noorderplantsoen, een gedempt deel van de Draafsingel, voor Station Hoorn. Vanwege vandalisme werd het in 1969 naar de tuin van het Westfries Museum gebracht. Sinds 1986 ligt het anker in Risdam-Zuid, voor de Koopvaarder.[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Overbeek, Jaap van, Oude Zijpe (1740). VOCsite. Geraadpleegd op 11 juni 2017.
  2. Waar is het anker gebleven, dat ooit bij het station in het plantsoen lag?. Vereniging Oud Hoorn. Gearchiveerd op 28 juli 2017. Geraadpleegd op 27 juli 2017.