Willem Johan Pieter Kroef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Johan Pieter Kroef
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Vlissingen, 31 maart 1793
Overleden Zierikzee, 1 augustus 1853
Partij Liberaal
Politieke functies
1819-1853 Secretaris van Vlissingen
1848-1853 Lid Provinciale Staten
1848 Buitengewoon lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Willem Johan Pieter Kroef (Vlissingen, 31 maart 1793 - Zierikzee, 1 augustus 1853) was een Nederlands politicus.[1]

Familie[bewerken]

Kroef was een zoon van Johan Cornelis Kroef, procureur te Vlissingen, baljuw te Zierikzee en Brouwershaven en officier van justitie te Zierikzee, en Petronella Susanna de Timmerman. Hij trouwde met Maria Wilhelmina Fitzner en na haar overlijden met Adrienne Gertrude de Klopper. Uit het eerste huwelijk werden zeven kinderen geboren, uit het tweede twee.

Loopbaan[bewerken]

Kroef studeerde Romeins en hedendaags recht aan de Utrechtse Hogeschool en promoveerde in 1811 op stellingen. Hij vestigde zich als advocaat in Zierikzee en was vanaf 1819 secretaris van de stad.

Hij werd lid van de Provinciale Staten van Zeeland (1848-1853) en door de Staten afgevaardigd als buitengewoon lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in 1848. Kroef voerde als lid van de Dubbele Kamer het woord bij de algemene beschouwingen over de Grondwetsherziening en bij de behandeling van hoofdstuk IV (Provinciale Staten en gemeentebesturen). Hij pleitte voor afschaffing van de Raad van State, de Eerste Kamer en de schutterij. Hij stemde uiteindelijk wel vóór alle voorstellen tot Grondwetsherziening. Hij was in 1850 en 1852 nog kandidaat bij de Kamerverkiezingen, maar werd niet gekozen.