Willem Royaardsplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Willem Royaardsplein is een plein in het Benoordenhout in Den Haag. De bouw van het plein was in 1967 voltooid. Het is vernoemd naar de Nederlandse acteur Willem Royaards.

Geschiedenis[bewerken]

Royaardsplein.JPG

Tussen Wassenaar en Den Haag en tussen de duinen en het Haagse Bos ligt het Benoordenhout. Vroeger lag daar de Benoordenhoutse polder. Er lagen landgoederen zoals Clingendael, Arendsdorp, Oostduin, en Waalsdorp. Het grootste deel van het grondgebied behoorde aan Wassenaar en slechts een klein deel aan Den Haag. In 1863 werd daarop de Haagse Diergaarde gebouwd en rond de eeuwwisseling werd het Nassaukwartier aangelegd.

Arendsdorp, Oostduin en Waalsdorp waren bezit van de familie Van Bylandt. Na forse belastingverhogingen verkochten zij een deel van het land aan de gemeente onder voorwaarde dat er alleen huizen op zouden komen. In 1915 kwam er toch een kantoor van de Nederlandsch-Indische Spoorwegen en in 1916 het hoofdkantoor van de B.I.M, zij werden weliswaar in de stijl van een huis gebouwd, alleen veel groter. In die tijd stond het Shellgebouw er alleen, er stonden nog geen 'gewone' huizen.

In 1930 werd de Van Alkemadelaan doorgetrokken tot de Waalsdorperweg, en in 1938 zelfs helemaal tot Scheveningen. De Tweede Wereldoorlog onderbrak de stadsuitbreiding, maar daarna werd aan de Wassenaarse kant van de Van Alkemadelaan verder gebouwd.

Winkelcentrum[bewerken]

Rob Valentin
Socialsofa

In mei 1979 werd het Willem Royaardsplein opgeleverd. Het plein is een rechthoekig wandelgebied, aan drie kanten omgeven door ongeveer twintig winkels en enkele restaurants op de begane grond, met daarboven maisonnettes van twee verdiepingen. Aan de kant van de Theo Mann Bouwmeesterlaan staat een kiosk, een bloemenstal en een broodjeskraam, maar die staan op gemeentegrond en behoren niet tot de winkeliersvereniging. Op het plein zijn drie terrasjes en elf grote bomen. Er is geen verkeer.

In de omgeving van het plein zijn meerdere serviceflats dus er komen veel ouderen naar het plein. Het wordt daarom ook wel de Place des Invalides genoemd. Tot voor kort was de internationale afdeling van het Nederlands Lyceum in deze buurt gevestigd, en kwamen er ook veel scholieren. De school is verhuisd en het gebouw is afgebroken. Er komen ook veel klanten uit andere wijken naar het plein.

De enige winkel die er sinds 1979 nog is, is de parfumerie van Rob Valentin. Hij benadrukt dat nog nooit een winkel failliet is gegaan, hoewel de eerste jaren niet gemakkelijk waren, omdat het winkelcentrum toen nog erg afgelegen lag. In het begin waren er twee banken, de ABN en de Amro, deze zijn samengegaan in ABN Amro. De Albert Heijn kwam een paar jaar later en trok veel bezoekers naar het plein. Dit filiaal heeft zich vooral in 2008 erg uitgebreid.

Alle winkelpanden zijn huurpanden, de maisonnettes zijn koopobjecten van 120m².

Socialsofa[bewerken]

Midden op het plein staat de eerste Socialsofa van het Benoordenhout. Hij werd met 2500 mozaïeksteentjes naar ontwerp van Jendrick Dorant beplakt door 44 leerlingen van De Bernardusschool, en door wethouder Marnix Norder op 6 maart 2008 aan de wijk aangeboden. Op 13 maart was hij op het Royaardsplein geplaatst en werd hij door een bestuurslid van de wijkvereniging onthuld. De Bernardusschool zal binnenkort een nieuw schoolgebouw krijgen vlak bij het Willem Royaardsplein.