Arendsdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Arendsdorp
Tuinmanshuis op landgoed Arendsdorp
Tuinmanshuis op landgoed Arendsdorp
Locatie
Locatie Den Haag
Start bouw 17e-18e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Arendsdorp is een oude buitenplaats in het Benoordenhout in Den Haag.

Geschiedenis[bewerken]

In 1586 kocht jonkheer Arend van Dorp een stuk land met een boerenhoeve. Hij ging in het voorhuis wonen van de boerderij, de rest werd verpacht. Rond 1650 werd een apart paviljoen gebouwd, dat als woning ging dienen. Dit paviljoen wordt nu de theekoepel genoemd. In 1737 was er een huis, een koetshuis, een tuinmanswoning, een sterrenbos, een boomgaard, een moestuin en een visvijver, die tot op heden nauwelijks is veranderd. Het huis heet 'De Rietjes'.

In 1845 werd Arendsdorp met het ernaast gelegen Oostduin verenigd. Oostduin was in 1560 al aangelegd, maar werd pas in 1810 'Oostduin' genoemd. Het huis op Oostduin werd in de oorlog door een V2 getroffen en werd in 1946 afgebroken. Mevrouw Van Bylandt, de laatste bewoonster, gaf aan dat er één flatgebouw voor senioren gebouwd mocht worden, waar ze zelf later ook heeft gewoond.

Huidige staat[bewerken]

Het portiershuisje aan de Wassenaarseweg en het smeedijzeren toegangshek zijn er nog. Ook het tuinmanshuisje (Wassenaarseweg 64) is vanaf de straat te zien. Hierin is nu het kantoor van de M.A.O.C. gravin van Bylandt Stichting.

Oostduin en een deel van Arendsdorp zijn nu eigendom van de Stichting Oostduin, de rest wordt door de gemeente beheerd. Het park is opengesteld voor publiek.

In het park staat de serviceflat Arendsdorp, gebouwd in 1972. De serviceflat werd in 2014 gesloten. Er is een moestuin, waar vogelkenners de bonte vliegenvanger, vuurgoudhaantje, kleine bonte specht, gekraagde roodstaart en goudvink kunnen tegenkomen.

Trivia[bewerken]

  • Aan de Benoordenhoutseweg staat het 'Van Bylandthuis'; dit kantoorgebouw staat tegenover het Haagse Bos en is in 1999 gerenoveerd. Het gebouw was oorspronkelijk het hoofdkantoor van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Daarna heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken er een Rijksopleidingsinstituut in onderbracht. Reed Business International huurde later het van Bylandthuis.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]