Willem Hendrik, hertog van Gloucester en Edinburgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Willem van Gloucester)
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem van Gloucester

Willem Hendrik van Groot-Brittannië (Londen, 14 november 1743 - aldaar, 25 augustus 1805), was een lid van de Britse Koninklijke familie. Hij was een zoon van kroonprins Frederik, de prins van Wales en van prinses Augusta van Saksen-Gotha.

Prins Willem werd geboren op 14 november 1743 in Leicester House te Londen. Zijn vader was Prins Frederik van Wales, de oudste zoon van koning George II van Groot-Brittannië en diens vrouw koningin Caroline van Brandenburg-Ansbach. Zijn moeder was de Prinses van Wales Augusta van Saksen-Gotha. Willem Hendrik werd gedoopt in Leicester House elf dagen na zijn geboorte. Zijn peters en meters waren: Prins Willem IV van Oranje-Nassau, de stadhouder der Verenigde Nederlanden, Prins Willem Augustus van Groot-Brittannië een jongere broer van Willems vader en een jongere zuster van Willems vader Prinses Amelia Sophia van Groot-Brittannië. Als kleinzoon van de monarch werd hij bij zijn geboorte Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Hendrik. Hij was toen vierde in lijn van de troonopvolging.

Prins Willem Hendrik trad later toe tot het Britse leger. Toen zijn vader stierf op 20 maart 1751, werd Willems oudste broer, George, de nieuwe kroonprins, die op 25 oktober 1760 als George III zijn grootvader, George II, opvolgde als koning. Door zijn broer, koning George III van het Verenigd Koninkrijk werd Willem in 1760 hertog van Gloucester en Edinburgh en graaf van Connaught gemaakt. Hij werd Ridder in de Orde van de Kousenband op 27 mei 1762.

In 1766 huwde hij in het geheim met Maria Walpole, en werd de vader van:

Daarnaast had hij nog een aantal natuurlijke kinderen.