Willem van Lüneburg (1300-1369)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willem
1300-1369
Willem van Lüneburg
Hertog van Brunswijk-Lüneburg
Periode 1330-1369 (samen met Otto III
Voorganger Otto II van Lüneburg
Opvolger Albrecht van Saksen
Vader Otto II van Lüneburg
Moeder Mathilde van Beieren
Dynastie Oudere Huis Lüneburg (Welfen)

Willem (1300-1369) was een zoon van hertog Otto II van Lüneburg en Mathilde van Beieren. Vanaf 1296 werd hij in het bestuur betrokken door zijn vader. Alhoewel zijn vader in 1315 een regeling had uitgewerkt voor de verdeling van Lüneburg tussen Willem en zijn broer Vorstendom Lüneburg, regeerden de broers gezamenlijk na het overlijden van hun vader in 1330. Tijdens de eerste jaren van hun bestuur werkten zij vooral aan de consolidatie van hun gebied en breidden Lüneburg uit met het dorp Fallersleben, het graafschap Pappenheim en Wettmarshagen. Verder ondersteunden zij de vooruitgang van de handel in de steden, zoals door het bevaarbaar maken van de Ilmenau en het sluiten van handelsverdragen met de vorsten van Lüneburg en hertogen van Saksen-Lauenburg.

Na het overlijden van zijn broer Otto III, zonder erfgenamen en doordat hijzelf alleen maar dochters had, ging zijn aandacht vooral naar zijn opvolging. Daarvoor duidde hij zijn kleinzoon Albrecht aan, de zoon van zijn dochter Elisabeth. Nadien veranderde hij van inzicht, toen zijn andere dochter Mechtildis huwde met Lodewijk van Brunswijk, de zoon van Magnus I van Brunswijk, waardoor alle Brunswijkse gebieden weer in een hand konden komen. Na zijn dood brak de Lüneburgse Successieoorlog uit.

Willem was gehuwd met:

en werd vader van:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Wilhelm II. (Braunschweig-Lüneburg) op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Zie de categorie William II, Duke of Brunswick-Lüneburg (1300-1369) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.