Willem van der Decken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Willem van der Decken is een naar alle waarschijnlijkheid fictief persoon die alom bekend is als de vervloekte kapitein van De Vliegende Hollander, het schip dat hij regelrecht een storm in voer nabij Kaap de Goede Hoop. Dit besluit nam hij, volgens een versie van het verhaal, op Goede Vrijdag 1676 nadat het al enkele weken achter elkaar had gestormd. Hij sprak de volgende citaat uit:

Ik zal varen, al is het tot in de eeuwigheid

Prompt ging de storm liggen. De duivel verscheen voor hem en zei:

Gij zult varen tot in de eeuwigheid

en de storm stak in razernij weer op. De bemanningsleden stierven een voor een, behalve Van der Decken die eenzaam achterbleef aan het roer om de wereldzeeën te bevaren.

Achtergrond[bewerken]

Van der Decken werd bekend door de negentiende-eeuwse roman Het spookschip De Vliegende Hollander van de Engelse schrijver Frederich Marryat. In het boek wordt een woning aan de Havenstraat in Terneuzen aangewezen als het huis waar de kapitein met zijn vrouw Catherina en zoon Philip woonde. Volgens de schrijver moest het gezin een paar jaar na het vertrek van Van der Decken van armoede verhuizen naar net buiten de stad. Daar betrokken ze een klein kleurrijk huis. Ook vermeldt Marryat een pand aan de Noordstraat waar Van der Decken geboren zou zijn. Volgens oud-bewoners spookt het er op zolder en in de kelder.[bron?]

Volgens historici is Van der Decken gebaseerd op Bernard Fokke, een VOC-kapitein die zijn bemanning tot het uiterste dreef om met grote snelheid naar een bestemming te varen. Hij werd dan ook als een tiran omschreven. Onder zeelieden wordt de naam Falkenberg ook genoemd als mogelijke kapitein van het schip. In Washington Irvings boek The Flying Dutchman on Tapas Sea heet hij Rambout van Dam. In boeken blijft men meestal trouw aan de naam Van der Decken, die soms aan elkaar wordt geschreven (VanderDecken).

Trivia[bewerken]

  • In de Efteling staat een attractie gebaseerd op het schip van Willem van der Decken, De Vliegende Hollander.
  • De Symphonische Black Metalband Carach Angren zingt over de legendes van Willem van der Decken op het album Death Came Through A Phantom Ship.
  • In de Anime/Manga One Piece komt een kapitein voor die gebaseerd is op en heet Vander Decken, met zijn schip The Flying Dutchman.
  • Richard Wagner heeft een opera gecomponeerd met het thema 'de Vliegende Hollander'.

Bron[bewerken]