Naar inhoud springen

Wilstedt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilstedt
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Wilstedt
Wilstedt (Nedersaksen)
Wilstedt
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Rotenburg (Wümme)
Samtgemeinde Tarmstedt
Coördinaten 53° 12′ NB, 09° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,37 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
1.731
(94 inw./km²)
Hoogte 15 m
Burgemeester Traugott Riedesel (SPD)
Overig
Postcode 27412
Netnummer 04283
Kenteken ROW (alternatief: BRV)
Gemeentenr. 03 3 57 055
Website www.tarmstedt.de[2]
Locatie van Wilstedt in Rotenburg (Wümme)
Kaart van Wilstedt
Foto's
Sint-Pieterskerk, Wilstedt
Sint-Pieterskerk, Wilstedt
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Wilstedt is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Tarmstedt in het Landkreis Rotenburg (Wümme). Wilstedt telt 1.731 inwoners.[1] Wilstedt grenst aan de gemeente Grasberg.

De in Sleeswijk-Holstein gelegen plaats Tangstedt (Stormarn) heeft een wijk, die ook Wilstedt heet.

Uit het jaar 860 dateert een door Ansgarius[3] opgetekend verslag over vermeende wonderbare genezingen op het graf van bisschop Willehad van Bremen, in de Dom van Bremen. Dit zeldzame document vermeldt en dateert ieder genezingswonder, met de herkomst van degene, aan wie het zou zijn geschied. Het is voor vele plaatsen in de regio's rond Bremen en Verden de oudste overgebleven naamsvermelding. Dit geldt ook voor Wilstedt. In 1124 wordt Willenstede vermeld in een pauselijke schenkingsakte.

Wilstedt is een oud boerendorp. De agrarische sector is steeds de belangrijkste bron van bestaan in de gemeente gebleven. Sedert 1970 hebben zich hier ook woonforensen met een werkkring in omliggende grotere steden gevestigd. Ten behoeve van de mobiliteit van de dorpelingen (openbaar vervoer is zo goed als afwezig) doen veel mensen uit Wilstedt aan carpoolen.

Bezienswaardigheden, toerisme

[bewerken | brontekst bewerken]
  • De evangelisch-lutherse Sint-Pieterskerk te Wilstedt is gebouwd in barokstijl en dateert van het jaar 1722. Een gedeelte van de kerktoren, afkomstig van een ouder godshuis op deze plaats, dateert nog uit de middeleeuwen. Uit 1991 dateren twee glas-in-loodramen van de regionaal beroemde glazenier Heinz Lilienthal. Zij stellen de doop van Jezus in de Jordaan, respectievelijk de Emmaüsgangers voor. Deze kerk geldt als het meest bezienswaardige gebouw in de gehele Samtgemeinde Tarmstedt.
  • Op het opgeheven spoorlijntje vanuit Wilstedt zijn in het zomerseizoen ritten op een draisine mogelijk; de route doet Tarmstedt, Hepstedt en Breddorf aan; eindpunt is Ostereistedt, waar een horecavoorziening in een treinwagon aanwezig is.[4] Rondom deze ritten zijn toeristische arrangementen te boeken, o.a. voor school- en bedrijfsuitstapjes.

Zie verder onder: Samtgemeinde Tarmstedt.