Draisine (railvoertuig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Draisine in een transportmuseum in Bulgarije

Een draisine is een klein aangedreven railvoertuig, meestal te licht om voor het trekken van wagons benut te kunnen worden. Draisines worden gebruikt voor inspectieritten, om de spoorarbeiders naar de plaats van de spoorwerken te brengen en dergelijke. Het vervoermiddel werd uitgevonden door Karl von Drais.

De eerste draisines waren met spierkracht aangedreven vierwielige railvoertuigen. Ze werden gebruikt door onderhoudsmonteurs van de spoorwegen. Wat later kwamen draisines die door middel van pedalen werden voortgestuwd. Die noemt men ook wel spoorfiets.

Een draisine dient niet verward te worden met een lorrie, die laatste is namelijk niet aangedreven.

Tegenwoordig worden bij de spoorwegen uitsluitend nog benzine- en dieseldraisines gebruikt.

Auto als draisine[bewerken]

Soms wordt een auto tot draisine omgebouwd. Dat kan door de autowielen te vervangen door spoorwielen, uiteraard met de juiste spoorwijdte, maar liever door spoorwielen te monteren en de autowielen te laten zitten. In het laatste geval houden de banden van de aangedreven wielen contact met het spoor. Bij voorkeur gebruikt met een auto met achterwielaandrijving; de bestuurbare voorwielen worden boven het spoor gelicht.

De spoorwielen kunnen soms worden ingetrokken, zodat de wagen, terwijl hij op een overweg staat, in een normale auto kan veranderen en over de weg kan rijden.

Een probleem is dat een auto slechts in één richting normaal kan rijden (het is een eenrichtingsvoertuig), op het spoor is keren op de gewone manier onmogelijk. Dat probleem geldt zelfs als de auto een Variomatic heeft: zo'n auto kan op volle snelheid achteruit rijden, maar de bestuurder heeft dan geen goed uitzicht. Zijn de spoorwielen intrekbaar, dan is het mogelijk op een overweg te keren. Een andere oplossing is dat onder de spoorauto een dommekrachtmechanisme wordt gemonteerd. Hiermee wordt de draisine boven het spoor gelicht en 180° rond de spil gedraaid.[1]

1rightarrow blue.svg Zie ook Rail-wegvoertuig

Recreatief[bewerken]

Op niet meer in gebruik zijnde stukken spoor wordt in sommige landen recreatief met spierkrachtdraisines gereden. Dergelijke wagentjes kunnen door twee personen gemakkelijk van het spoor getild worden, zodat er geen probleem is als twee draisines elkaar op het spoor tegenkomen.

Railbikes in België[bewerken]

In België staan spoorfietsen bekend als rail-bikes. Er zijn vijf voormalige spoorweglijnen die door railbikes worden bereden.

Spoorfietsen in Nederland[bewerken]

In Nederland ligt tussen Groesbeek - Kranenburg - Kleve een buiten dienst gestelde spoorlijn van 15,5 km waarop in twee richtingen, volgens dienstregeling gefietst kan worden. Vanaf april 2016 kan er worden gefietst op het AKZO-Spoorlijntje te Hengelo. Momenteel wordt in Friesland onderzoek gedaan om ook daar het spoorfietsen te introduceren op delen van het voormalige spoortracé Leeuwarden - Anjum. Dit project is een initiatief van de stichting Noord Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij die op basis van deze voormalige NFLS-lijn een marketing instrument heeft ontwikkeld onder de naam Dokkumer Lokaaltje, en waarbij de spoorfietsen onderdeel zijn van het marketingbedrijf. Om het spoorfietsen te introduceren wil de stichting een 4,7 kilometer lang traject vanaf Jelsum via Koarnjum en Britsum naar Stiens aanleggen.

Externe links[bewerken]

Foto's[bewerken]