Wingsuit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wingsuitvlieger boven Nederland
Animatie van een wingsuit
Wingsuit-01.jpg

Wingsuit is een sport waarbij je met behulp van een speciale overall door de lucht zweeft in een zogenaamde wingsuit.

Een wingsuitvlucht eindigt met het openen van de parachute door de vlieger.

De vlieger draagt een parachute die bestemd is voor parachutespringen of basejumpen.

Proximity Wingsuit Flying[bewerken | brontekst bewerken]

Proximity Wingsuit Flying is een manier van wingsuitvliegen. Bij deze sport gaat de persoon zo dicht mogelijk bij de wand van een berg of heuvel vliegen, tot soms op 1 m afstand, bij een snelheid van soms tegen 400 kilometer per uur.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de vroege jaren dertig probeerden onderzoekers om de vrije val met behulp van kunstmatige vleugels te beïnvloeden. Meer dan 70 skydivers hebben geëxperimenteerd met de wingsuits. In de beginjaren waren er veel ongelukken met de wingsuits en zijn er enkele doden gevallen.

Halverwege de jaren negentig ontwikkelde de Fransman Patrick de Gayardon een wingsuit, waarin hij een nieuwe spoiler op de achterkant genaaid had met zijn parachute. Zijn pogingen eindigden in een fatale crash.

In het najaar van 1998 begonnen de Fin Jari Kuosma en de Kroaat Robert Pečnik met de ontwikkeling van een gemakkelijk hanteerbare wingsuit, die kan worden gebruikt door een gemiddelde skydiver. In juni 1999 kwam de eerste commercieel beschikbare wingsuit onder de naam Birdman Wingsuit op de markt.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Michael Abrams: Birdmen, Batmen, and Skyflyers: Wingsuits and the Pioneers Who Flew in Them, Fell in Them, and Perfected Them, ISBN 978-1400054916