Winschoter peil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Winschoter peil voor het laatst bewerkt door Vis met 1 oog (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2020 14:51. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het Winschoter peil (WP) is het reverentievlak dat met name in de provincie Groningen werd gebruikt voor de algemene invoering van het NAP.

  • Winschoterpeil = +0,62 mNAP.

Veel Groninger waterschappen gebruikten een eigen peil, zoals Het Hunsingopeil, het Westerkwartierpeil, Het Fivelingopeil, het Oterdumpeil en het Duurswolder peil.

In de jaren 1855-1859 liet de provincie metingen uitvoeren om tot uniformering te komen. Men stelde het Winschoter peil in als nulpunt in de provincie Groningen, waaraan de referentiepeilen van de waterschappen waren gekoppeld.[1]

In 1860 werd door de aanleg van het Noord-Willemskanaal het Groningse water verbonden met de Drentsche Hoofdvaart, zodat er ook fysiek een relatie bestond met het Amsterdamsch Peil.

Huidige toestand[bewerken | brontekst bewerken]

Noorderzijlvest en Hunze en Aa's, de twee huidige Groninger waterschappen, hanteren beide nog boezempeil die afgeleid zijn van het WP. Zo is het Electrastreefpeil: -0,93 mNAP.