Wittenburg (Stompetoren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wittenburg
Wittenburg Schermer
Wittenburg Schermer
Locatie
Locatie Noordervaart 99 Stompetoren
Coördinaten 52° 37′ NB, 4° 49′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Buitenhuis
Huidig gebruik leegstaand
Bouw gereed 1889
Opening 1987 als gemeentehuis
Sluiting 2014 als gemeentehuis
Verbouwing Jaren 80
Architectuur
Bouwstijl Neorenaissance
Aantal liften 1
Bouwinfo
Architect Johannes Hille/Hulle
S. Douma (verbouwing)
Eigenaar Gemeente Alkmaar
Erkenning
Monumentstatus Provinciaal monument
Detailkaart
Wittenburg (Noord-Holland)
Wittenburg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Wittenburg was tot 1 januari 2015 het gemeentehuis van de voormalige Nederlandse gemeente Schermer en ligt in de Noord-Hollandse plaats Stompetoren. Het pand is in 1889 gebouwd voor Kramer Glijnis. Het buitenhuis werd vernoemd naar de Alkmaarse bierbrouwer Coenraad Witte, die voor de bouw van het huidige pand op deze plek woonde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand, met name het voorhuis, werd ontworpen voor een 19e-eeuwse herenboer.[1] Het is dan ook een voormalige herenboerderij met een representatief voorhuis en daarachter de stolpschuur. Het koetshuis stond ten noordwesten van de boerderij, dit is niet langer aanwezig.[2]

Het pand diende tot 1980 als woning van de familie Posch.[3] De heer J. Posch was tussen 1938 en 1965 burgemeester van de gemeente Oterleek. Tussen 1987 en 2015 deed het pand dienst als gemeentehuis van de in 1970 ontstane gemeente Schermer. In maart 2020 werd bekend dat het pand dienst zal gaan doen als zorgvilla.[4]

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het pand ligt een oprijlaan met aan beide zijdes een rij bomen, de oprijlaan is gescheiden van de weg door een ijzeren hek met daarop het gemeentewapen. De twee hekpijlers zijn geblokt en gepleisterd. Het terrein zelf is omgracht. Aan de voorkant van het pand is op de eerste verdieping een balkon geplaatst.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Stenvert, Ronald, et al. Monumenten in Nederland. Noord-Holland. Stompetoren (gemeente Schermer). Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Zeist Waanders Uitgevers, Zwolle 2006.
  2. Het gemeentehuis van Stompetoren. Oneindig Noord-Holland.
  3. Geschiedenis gemeentehuis Wittenburg. Gemeente Schermer.
  4. Plannen voor zorgvilla in Wittenburg definitief; Tom en Judith Veldt trotse eigenaren van monument, 2 april 2020 (bekeken op 2 april 2020)