Wolbodo (heilige)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wolbodo
ca. 950-1021
Bisschop/prins-bisschop van Luik
Periode 1018-1021
Voorganger Balderik van Loon
Opvolger Durand

Sint-Wolbodo (ca. 950 - 20/21 april 1021) was bisschop van Luik van 1018 tot 1021. Binnen het katholicisme wordt hij beschouwd al een Nederlandse heilige. Zijn feestdag is 21 april.

Levensloop[bewerken]

Wolbodo stamde waarschijnlijk uit een Vlaams adellijk geslacht. Hij ontving zijn vorming aan de domschool van het bisdom Utrecht, waar hij uiteindelijk opklom tot proost van het domkapittel en hoofd van de domschool.
Hij bleef onderwijzen, ook nadat hij tot proost van het Domkapittel was benoemd. Uit deze periode stammen zijn betrekkingen met het keizerlijk hof. Na succesvolle onderhandelingen die Wolbodo voerde in een conflict tussen graaf Dirk III van Holland en de prins-bisschop van Luik werd hij door keizer Hendrik II tot hofkapelaan benoemd. In 1018 werd Wolbodo benoemd tot prins-bisschop van Luik. In de drie jaar tussen deze benoeming en zijn overlijden op 19 april 1021 verwierf hij grote populariteit wegens zijn liefde voor de armen.

Verering[bewerken]

Na zijn dood werd Wolbodo als een heilige vereerd. Wolbodo is patroon van studenten. In Delft werd de studentenvereniging R.K.S.V Sint-Wolbodo naar hem vernoemd. De naam van deze vereniging is sinds de oprichting in 1959 diverse malen aangepast en luidt nu Menschen Vereeniging Wolbodo.

Psalterium[bewerken]

In de Koninklijke Bibliotheek te Brussel bevindt zich het psalterium van Wolbodo. Hierin zijn de 150 psalmen en een oude heiligenlitanie met veel Nederlandse heiligen opgenomen. Mogelijk heeft Wolbodo een deel van dit werk geschreven.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Regimbald
Domproost van Utrecht
vóór 1012
Opvolger:
Odo
Voorganger:
Balderik II van Loon
Bisschop van Luik
1018-1021
Opvolger:
Durand