Wu Jianquan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wu Jianquan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 吴鉴泉
Traditioneel 吳鑑泉
Pinyin Wú Jiànquán
Wade-Giles Wu2 Chien4-ch'üan2
Jyutping (Standaardkantonees) Ng4 Gaam3 Cyun4

Wu Jianquan (1870-1942) was een beroemde leraar van de (neijia) interne Chinese vechtsport tai chi chuan in de late Qing-dynastie en vroege Republiek China.

Wu Jianquan leerde vechtsporten van zijn vader, Wu Ch'uan-yu, die op zijn beurt een leerling was van Yang Lu-ch'an en Yang Pan-hou. Wu Jianquan en zijn vader waren van Mantsjoe-afkomst en onder andere cavalerie-officieren in de Keizerlijke Brigade. Later steunde de Wu-familie de revolutionaire leider Sun Yat-sen. Na 1911 veranderde hij zijn Mantsjoe naam Wujiahala (烏佳哈拉) in de Han naam Wu.

Ten tijde van de vestiging van de Republiek China in 1912 had China economische problemen, maar werd het ook militair belaagd door meerdere vreemde mogendheden. Het weerbaar maken van de bevolking en het leger door het leren van vechttechnieken werd dan ook populair. Wu Jianquan en zijn collega's Yang Shao-hou, Yang Ch'eng-fu en Sun Lu-t'ang zetten zich in om de voordelen van het beoefenen van tai chi chuan op nationaal niveau door te geven. Ze gaven les in Peking aan zo veel mogelijk mensen. Dit was voor het eerst dat in deze vechtsport publiekelijk les werd gegeven. Wu Jianquan werd ook gevraagd les te geven aan de lijfwacht van de president en aan leden van de fameuze Chin Woo Athletic Association.

Waar eerst de militaire krijgskunst de focus was van het lesgeven van tai chi chuan veranderde dit naar een focus op de burgermaatschappij. Wu Jianquan veranderde de vorm, zoals hij die van zijn vader had geleerd, enigszins zodat het publiek het gemakkelijker kon leren.

In 1928 verhuisde Wu Jianquan met zijn familie naar Shanghai. In 1935 richtte hij op de negende verdieping van de Shanghai YMCA de Jianquan Taijiquan Association (鑑泉太極拳社) op met als doel het promoten van en lesgeven in zijn eigen stijl van tai chi chuan, sindsdien bekend als de Wu-stijl tai chi chuan. Deze stijl wordt als een van de vijf primaire stijlen in de wereld beschouwd. De andere stijlen zijn Chen-stijl, Yang-stijl, Wu/Hao-stijl en Sun-stijl.

Nakomelingen van Wu Jianquan hebben sindsdien de leiding gehad over de scholen van de Jianquan Taijiquan Association (Wade-Giles: Chien-ch'uan T'ai Chi Ch'uan Association). De oudste zoon, Wu Kung-i, was in 1942 de eerste opvolger als hoofd van de Wu-familie. De tweede zoon, Wu Kung-tsao, werd ook een bekende tai chi-meester. In 1949 verhuisde Wu Kung-i het familiehoofdkantoor naar Hongkong waar het heden ten dage nog steeds is, geleid door Wu Jianquan's achterkleinzoon Wu Kuang-yu, met vestigingen in Shanghai, Singapore, Maleisië, Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk.

Enkele van Wu Jianquans leerlingen werden zelf ook bekende leraren, zoals Ma Yueh-liang, Wu T'u-nan and Cheng Wing-kwong. Zijn dochter Wu Yinghua en haar man Ma Yueh-liang leidden de Shanghai Jianquan Taijiquan Association tot hun overlijden in de jaren negentig.