Kodi (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf XBMC)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kodi
Kodi (software)
Screenshot000.png
Ontwikkelaar Kodi-team
Uitgebracht 2002
Recentste versie 17.6 
(15 november 2017)
Laatste bètaversie 17 RC 4 
(27 januari 2017)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, Linux, OS X en Apple TV OS/iOS/Android(ARM)
Geschreven in C++ (Kodi) en Python (Kodi-scripts)
Categorie Mediacenter
Licentie GPL 2
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Kodi is een opensource-mediacenter, compatibel met verschillende besturingssystemen. Het werd oorspronkelijk geschreven voor de Xbox, maar later kwamen daar versies bij voor Windows, Mac en Linux. Sinds versie 9.04 ondersteunt Kodi het Xbox-platform niet meer. Er is echter nog wel een team dat Kodi voor de originele Xbox updatet onder de naam XBMC4XBOX.

Kodi heette tot en met versie 13 'XBMC'. Dat was de opvolger van de voorheen populaire Xbox Media Player (Xbox Media Center). Er is een live-cd en een live USB-versie beschikbaar zodat men Kodi kan proberen zonder het daadwerkelijk te installeren.

Details[bewerken]

Kodi ondersteunt een waaier aan multimediaformaten en beschikt over functies zoals een afspeellijst, audiovisualisaties, diashows en weersverwachting. Daarnaast zijn er ook diverse uitbreidingen die beschikbaar worden gemaakt door derden. Als mediacenter kan Kodi de meeste audio- en videobestandsformaten afspelen, alsmede afbeeldingen weergeven van om het even welke bron, zoals cd's, dvd's, USB-geheugendrives, het internet, en via het LAN.

Software die voor de Xbox geschreven wordt is niet illegaal. Iedereen mag een programma bedenken dat eventueel op de Xbox uitgevoerd zou kunnen worden. Microsoft legt de drempel om te beginnen aan Xbox-softwareontwikkeling hierdoor erg laag. Microsoft verlangt echter geld zodra iemand software voor de Xbox op de markt gaat brengen. Ze doen dit door de compilers voor Xbox aan een dure en vrij beperkende licentie te binden. Een compiler maakt van de geschreven software een op de Xbox uit te voeren bestand. Zulks leidt tot de eigenaardige situatie dat het schrijven van Kodi door de ontwikkelaars niet illegaal is, maar zij geen uitvoerbare versie mogen verstrekken. De enige manier om aan Kodi voor de Xbox te komen, is voor de meeste mensen dus via illegale kanalen.

Door de veroudering van de hardware van de Xbox en door het verlangen om het project uit te breiden, is een port voor de PC gemaakt. Door de rekenkracht van moderne hardware van pc's is de Kodi nu in staat om (U)HD-content te decoderen tot 2160p (4K). Hiermee wordt de beperking van de originele Xbox-versie van de Kodi vermeden. De nieuwe versie van Kodi is dan ook in staat (U)HD in het formaat Matroska (MKV) af te spelen, waarbij Kodi gebruikmaakt van DXVA (DirectX voor Video van Microsoft), hierdoor wordt bij het afspelen tijdens het decoderen de GPU gebruikt van een nVidia- of Ati-videokaart waardoor het afspelen veel vloeiender zal verlopen. Het hinderlijke stotteren als een ondertitel wordt gebruikt behoort daardoor tot het verleden. De videokaartjes die DXVA ondersteunen zijn betaalbaar geworden zodat een wat oudere PC misschien ook gebruikt kan worden. Kodi draait bijvoorbeeld goed op een Athlon 3200+ met nVidia- of Ati-kaart. Vanaf versie 10 kan Kodi beschouwd worden als volwaardig alternatief voor MCE (Media Center) van Microsoft.

De ports voor de besturingssystemen Mac OS X en Microsoft Windows zijn gemaakt door enkele vrijwilligers uit de gemeenschap rondom Kodi. Kodi als geheel wordt gedistribueerd onder de GPL. Tegenwoordig wordt het project ook financieel ondersteund door commerciële bedrijven.

Europees verbod illegale add-ons en media-spelers[bewerken]

Het is mogelijk om in Kodi add-ons van derden te installeren die films streamen van illegale streamingsites. Diverse sites verkochten mediaplayers met daarop een pre-install van Kodi met daarop tevens illegale add-ons. De verkoop van mediaspelers met illegale add-ons is door de Europese rechter óók illegaal verklaard, alsmede het gebruik ervan, wegens strijd met de Europese auteursrechtenregeling.

Externe links[bewerken]