Xuanzhouhua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Xuanzhouhua
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 宣州话
Traditioneel 宣州話
Pinyin xuānzhōuhuà

Xuanzhouhua (spreek uit als: [Sjwen Djoow Ggwaa]) is de verzamelnaam van de Westelijke Wu-dialecten in Zuid-Anhui, Zuidwest-Jiangsu en Noordoost-Zhejiang. Xuanzhouhua wordt heden nog vaak gesproken door huisvrouwen en bejaarden. De sprekers denken dat hun subtaal nog lang zal bestaan en daarom noemen ze het "cǐdehuà 此地话" of "wéibālǎohuà 圩巴老话". Ongeveer 3,1 miljoen mensen spreken een dialect van de subtaal Xuanzhouhua.

Ondervedeling[bewerken]

Het Xuanzhouhua kan men verdelen in drie vormen:

  • Tongjing 铜泾
  • Taigao 太高
  • Shiling 石陵

Tongjing[bewerken]

De vorm Tongjing wordt gesproken in de provincie Anhui. In de gebieden Tong, Jingxian, Ningguo, Fancang, Noord- en West-Nanling, Xuancheng, huxian, Dangtu, Qingyang, Oost-Guichi, Oost-Shitai en Taiping. Deze gebieden hebben samen 2,3 miljoen inwoners.

Taigao[bewerken]

De vorm Taigao wordt gesproken in de provincies Anhui, Jiangsu en Zhejiang. In de gebieden Taiping, Ningguo, Dangtu, West-Gaochun, Zuid-Lishui en Lin'an wordt deze vorm het meest gesproken en samen hebben ze 130.000 inwoners.

Shiling[bewerken]

De vorm Shiling wordt gesproken in de provincie Anhui. In de gebieden Shitai, Qingyang en Jingxian wordt deze vorm het meest gesproken en samen hebben ze 650.000 inwoners.