Yang Young-ja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Yang Young-ja (Koreaans: 양영자) (Iksan, 6 juli 1964) is een Zuid-Koreaans voormalig tafeltennisspeelster. Samen met Hyun Jung-hwa won ze het goud voor vrouwendubbels op de wereldkampioenschappen van 1987 en op de Olympische Zomerspelen 1988.

Sportieve loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Yang Young-ja won goud op de wereldkampioenschappen van New Delhi 1987 door samen met Hyun Jung-hwa de finale voor damesdubbels te winnen van het Chinese koppel Dai Lili/Li Huifen. Voor Dai Lili zou het haar derde dubbeltitel (met haar derde verschillende partner) op rij zijn geweest. Als Yang Young-ja echter had verloren, dan was het haar vierde verloren eindstrijd op een WK geweest. De Zuid-Koreaanse bereikte zowel in Tokio 1983 als in 1987 de enkelspelfinale, maar verloor daarin eerst van Cao Yanhua en twee jaar later van de eveneens Chinese He Zhili. In de eindstrijd van het WK 1987 voor landenploegen was zilver eveneens het maximaal haalbare tegen China.

Niettemin hield Yang Young-ja samen met Hyun Jung-hwa nogmaals een Chinees vrouwendubbel van het goud in 1988. De Zuid-Koreaansen wonnen in de finale van de Olympische Spelen in Seoel van Chen Jing en Jiao Zhimin. Daarmee grepen ze de eerste uitgereikte olympische titel voor vrouwendubbels.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijkste resultaten: