Yao Wenyuan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Yao Wenyuan (Chinees: 姚文元) (Zhuji, China, 1931 - China, 23 december 2005) was een lid van de Bende van Vier en schrijver. Hij werd ook wel de moordenaar met de pen genoemd.

Hij begon zijn schrijverscarrière als literair criticus in Shanghai. Nadat hij Zhang Chunqiao had ontmoet, wilde hij kritiek leveren op andere schrijvers.

Zijn artikel tegen het toneelstuk De armoede van Hai Rui (geschreven door Wu Han) dat hij schreef in opdracht van Jiang Qing (als voorzitster van het bureau voor de Grote Zuivering "de Kleine Groep voor de Culturele Revolutie", en dus indirect in opdracht van Mao Zedong zelf), werd gepubliceerd bij de aanvang van de Culturele Revolutie en maakte deel uit van de aftrap ervan. Mao was door de Russen getipt dat het toneelstuk opgevat kon worden als een oproep tot rehabilitatie van de in ongenade gevallen ex-generaal Peng Dehuai (die was bestempeld als contra-revolutionair en verbannen). Mede als gevolg van het artikel van Yao werd de schrijver Wu Han ter dood veroordeeld.

Vanaf april 1969 ging Wenyuan zich bezighouden met het schrijven van propaganda-artikelen voor de Communistische Partij van China.

In oktober 1976 werd hij gearresteerd en in 1981 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

Hij werd vrijgelaten op 5 oktober 1996 en woonde op het einde van zijn leven in Shanghai als het laatste nog levende lid van de Bende van Vier. Op 23 december 2005 overleed hij op 74-jarige leeftijd aan diabetes. Zijn overlijden werd pas op 6 januari 2006 bekendgemaakt.