Year-End Championships

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
WTA-toernooicategorieën
Grand Slam
Year-End Championships
1988 – 2008 :
Tier I
Tier II
Tier III
Tier IV / V
sinds 2009 :
Premier Mandatory
Premier Five
Premier
International
Challenger

De Year-End Championships of de eindejaarskampioenschappen is een categorie waaronder bepaalde toernooien van het WTA-tenniscircuit werden en worden georganiseerd. Deze categorie omvatte in de periode 1972–2008 één toernooi per jaar, te weten de WTA Tour Championships. Sinds 2009 omvat deze categorie twee toernooien per jaar, nog steeds de WTA Tour Championships en daarnaast het Tournament of Champions (tot en met 2014) dan wel WTA Elite Trophy (vanaf 2015).

WTA Tour Championships[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel WTA Tour Championships voor meer informatie over dit toernooi

De WTA Tour Championships zijn een tennistoernooi voor vrouwen aan het eind van het seizoen. Alleen de acht beste tennissters uit het enkelspel en de vier beste dubbelparen van het desbetreffende seizoen mogen deelnemen. Het toernooi staat dan ook bekend als het officieuze wereldkampioenschap van het vrouwentennis.

Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1972 in het Amerikaanse Boca Raton, Florida. Tot en met 1986 werd het toernooi in maart georganiseerd. Nadat de WTA besloot om het tennisseizoen te koppelen aan het kalenderjaar, is het toernooi verschoven naar het eind van het jaar. Door deze verandering zijn in 1986 twee edities van het toernooi gehouden. In 1979 werd het toernooi verplaatst naar Madison Square Garden in New York, waar het tot en met het jaar 2000 werd georganiseerd. Later werd gespeeld in München, Los Angeles, Madrid, Doha, Istanboel en sinds 2014 in Singapore.

Tournament of Champions (2009–2014)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel Tournament of Champions voor meer informatie over dit toernooi

Het Tournament of Champions was een jaarlijks terugkerend tennistoernooi voor vrouwen dat aan het eind van het seizoen werd gehouden in de periode 2009–2014. De officiële naam van het toernooi was Garanti Koza Tournament of Champions.

Aan het toernooi deden acht tennisspeelsters mee. Het ging eerstens om de zes beste speelsters van de wereldranglijst die niet waren gekwalificeerd voor het enkelspel van de WTA Tour Championships, mits zij minimaal één toernooi uit de categorie "International" hadden gewonnen. Daarnaast werden twee wildcards uitgereikt. Volgens de WTA gingen door dit systeem de "volgende generatie kampioenen" meedoen.[1]

Het toernooi werd gespeeld op hardcourt. De eerste drie edities werden vanaf 2009 gehouden op het Indonesische eiland Bali in de badplaats Nusa Dua. Daar werd voordien (tot en met 2008) jaarlijks het WTA-toernooi van Bali georganiseerd. In de drie jaren 2012–2014 was Sofia (Bulgarije) de plaats van handeling.

WTA Elite Trophy (2015–...)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel WTA Elite Trophy voor meer informatie over dit toernooi

In 2015 werd het Tournament of Champions omgedoopt tot WTA Elite Trophy. Het enkelspeltoernooi werd daarbij uitgebreid tot twaalf speelsters, waarvan elf geselecteerd uit diegenen met ranking 9 tot en met 20, plus een wildcard. Aan het evenement werd bovendien een dubbelspeltoernooi van zes koppels toegevoegd.[2]