Yo, también

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yo, también
Regie Antonio Naharro & Álvaro Pastor
Producent Manuel Gómez Cardeña, Julio Médem & Koldo Zuazua
Scenario Antonio Naharro & Álvaro Pastor
Hoofdrollen Lola Dueñas, Pablo Pineda
Muziek Guille Milkyway
Cinematografie Alfonso Postigo
Distributie Golem Distribución (Es)
A-Film (Ned)
Première 2009 (San Sebastián Filmfestival)
Genre Drama
Taal Spaans
Land Vlag van Spanje Spanje
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Yo, también (internationaal ook uitgebracht als Me Too) is een Spaans filmdrama uit 2009 onder regie van Antonio Naharro en Álvaro Pastor, die ook het verhaal schreven. Hoofdrolspelers Lola Dueñas en Pablo Pineda wonnen hiervoor de prijzen voor beste acteur en actrice op het Internationaal filmfestival van San Sebastian 2009. Dueñas won daarnaast ook een Goya voor haar rol, net als Guille Milkyway die een won voor zijn lied Yo también. De film werd op het Sundance Film Festival 2010 genomineerd voor de juryprijs.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Daniel (Pablo Pineda) heeft het syndroom van Down, maar functioneert mede door een intensief op ontwikkeling gerichte opvoeding van zijn moeder op hoog niveau. Nadat hij als eerste persoon met zijn aandoening ooit een universitaire graad haalt, gaat hij werken op een departement voor sociale voorzieningen. Daar loopt hij op zijn eerste dag al tegen misverstanden aan. Zijn nieuwe collega Laura Valiente (Lola Dueñas) ziet hem in eerste instantie namelijk aan voor een doorsnee Down-patiënt die per ongeluk een verkeerde afdeling is opgewandeld. Terwijl Daniel zich inzet voor mensen die aan hetzelfde syndroom lijden als hijzelf en als ervaringsdeskundige probeert begrip te kweken voor hun behoeftes, merkt hij dat de buitenwereld moeite heeft om zaken te accepteren en faciliteren waarvan hij vindt dat hij en zijn lotgenoten er net zoveel recht op hebben als ieder ander mens.

Daniel raakt tijdens zijn werk bevriend met Laura, met wie hij ook steeds meer vrije tijd doorbrengt. Zij is de enige binnen het bedrijf die hem volwaardig behandelt. Laura heeft niettemin haar eigen problemen. Ze drinkt veel, haar nachten hangen van losse contacten aan elkaar en ze sleept een onverwerkt jeugdtrauma met zich mee. Haar collega's beschouwen haar als de del van de afdeling. Daniel trekt zich hier niets van aan en wordt verliefd op Laura. Een romantische relatie met een Down-patiënt gaat haar niettemin ook een stap te ver.

Rolverdeling[bewerken]

Bijzonderheden[bewerken]

  • Acteur Pineda was in realiteit ook de eerste Europeaan met het syndroom van Down ooit die een universitaire graad (in educatieve psychologie) haalde, net als het personage dat hij speelt in Yo, también.